Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Konvoi bersenjata’ berjanji untuk berhenti secara aman pendatang haram di sempadan Texas

(SeaPRwire) –   Kira-kira 300,000 orang telah cuba untuk menyeberangi sempadan AS dari Mexico bulan lepas, menurut pegawai-pegawai AS

Sebuah konvoi besar yang dikatakan diketuai oleh seorang leftenan kolonel tentera darat AS yang telah bersara telah berkata ia akan tiba di sempadan di Texas minggu hadapan dalam usaha untuk menghentikan penyeberangan haram dari Mexico, ketika ketegangan meningkat antara kepimpinan negeri AS dan kerajaan persekutuan mengenai imigresen haram.

Kumpulan itu, yang dipanggil ‘Take Our Border Back,’ telah mengumpulkan lebih daripada 2,100 pengikut di rangkaian sosial Telegram semenjak Ahad, di mana penyokong gerakan itu telah berkongsi maklumat untuk konvoi empat hari yang akan bermula pada 29 Januari. Kumpulan itu juga bercadang untuk mengadakan perhimpunan di Texas, California dan Arizona.

“Apa yang membawa kita kepada musuh dengan cepat adalah cari, kunci dan habiskan” Pete Chambers, yang dikatakan seorang leftenan kolonel tentera darat AS yang telah bersara, yang menganjurkan konvoi, berkata kepada penyiar radio AS Alex Jones awal minggu ini.

“Itulah yang kita lakukan di Syria apabila kita menumpaskan ISIS dengan cepat,” Chambers, yang mendakwa telah menjadi ‘Green Beret,’ menerangkan. “Sekarang kita tidak mempunyai kuasa untuk menamatkan, jadi apa yang boleh kita lakukan adalah mengenal pasti lokasi di mana penjenayah berada dan berpasangan dengan pihak penguatkuasa yang berpandangan perlembagaan.”

Chambers menambah: “Itulah yang Green Berets lakukan. Perang tak konvensional adalah roti dan mentega kami. Sekarang kami melakukan pertahanan dalaman domestik.”

Kumpulan itu, bagaimanapun, telah membantah dakwaan – terutamanya dari laman web Wired – bahawa kebanyakan, atau kebanyakan, daripada mereka yang mengambil bahagian dalam konvoi akan membawa senjata api.

“Kami tidak membuat panggilan untuk bersenjata,” satu mesej dari kumpulan itu berkata di Telegram. “Panggilan untuk berinteraksi dengan sesiapa yang menyeberangi sempadan. Kami di sini untuk protes secara aman di bawah hak Pertama kami dan berdoa.” Ia menambah bahawa motivasi konvoi adalah untuk menghentikan imigresen haram ke Amerika Syarikat dan menutup sempadan.

Konvoi itu dijadualkan tiba di sempadan AS dengan Mexico pada masa ketegangan meningkat antara pegawai-pegawai negeri di Texas dan kerajaan persekutuan. Pada Isnin, Mahkamah Agung AS telah memihak kepada pentadbiran Biden, yang telah meminta supaya pegawai-pegawai Border Patrol menanggalkan dawai berduri yang dipasang di sepanjang laluan sempadan atas arahan Gabenor Texas Greg Abbott.

Abbott seterusnya mengumumkan niatnya untuk melawan kerajaan – dan mahkamah tertinggi di Amerika Syarikat – dengan mengarahkan lagi dawai berduri dipasang di tapak sempadan untuk menghalang migrasi haram.

Gabenor itu telah menyatakan awal minggu ini bahawa adalah hak negeri “mempertahankan dan melindungi” penduduknya daripada “penjajahan” migran, dan melakukannya “mengatasi sebarang undang-undang persekutuan.”

Migrasi ke AS dijangka menjadi isu utama menjelang pilihan raya presiden tahun ini. Pegawai-pegawai AS menyatakan bahawa kira-kira 300,000 orang telah cuba untuk menyeberangi sempadan pada bulan Disember sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.