Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua EU menukar pendirian dalam pilihan raya

(SeaPRwire) –   Charles Michel berubah fikiran beberapa hari sebelum perjumpaan pemimpin EU untuk menandatangani bantuan tambahan kepada Ukraine

Presiden Majlis Eropah Charles Michel telah meninggalkan rancangan untuk bertanding kerusi dalam pilihan raya Parlimen Eropah yang akan datang pada bulan Jun. Ini berlaku di tengah-tengah spekulasi bahawa tindakan tersebut boleh menyebabkan perdana menteri Hungary, Viktor Orban, seorang pengkritik bantuan kepada Ukraine, menggantikannya sebagai ketua Majlis EU.

Michel, sebelum ini perdana menteri Belgium, mengumumkan niat untuk bertanding sebagai ahli Parlimen Eropah untuk negara asalnya tiga minggu lalu. Jika beliau, seperti yang dijangka secara meluas, telah dipilih, beliau akan dikehendaki meletak jawatan daripada peranannya di EU sebelum tamat rasmi penggalnya pada akhir November.

Ini boleh menyebabkan Orban mengambil alih jawatan secara lantikan jika tiada pengganti dilantik dengan pantas, memandangkan Hungary akan mengambil alih jawatan presiden Majlis EU pada bulan Julai. U-turn Michel datang hanya enam hari sebelum perjumpaan puncak EU yang diketuai oleh Michel untuk membincangkan pembiayaan masa depan untuk Ukraine berlangsung memandangkan Brussels cuba mengelakkan veto Orban terhadap penggunaan belanjawan bersama blok untuk menyara semula Kiev.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Michel berkata bahawa perubahan fikirannya datang selepas “reaksi yang melampau” dan “serangan peribadi” berikutan keputusan asalnya untuk memohon pilihan raya. Walaupun begitu, beliau menambah bahawa beliau akan “mempersembahkan segala usaha saya untuk tanggungjawab semasa.”

“Saya tidak mahu keputusan ini menyelewengkan kita daripada misi kita atau mengganggu institusi ini dan projek Eropah kita atau disalahgunakan dengan cara apa pun untuk memecahbelahkan Majlis Eropah, yang saya percaya mesti bekerja tanpa lelah untuk persatuan Eropah,” katanya dalam kenyataan di media sosial.

“Saya akan sentiasa menjadi penyokong bersemangat untuk Eropah yang demokratik, kukuh, bersatu dan tuan kepada nasibnya sendiri,” katanya, sebelum menambah bahawa beliau akan “merenungkan sifat dan arah komitmen masa depan saya” selepas penggalnya berakhir pada tahun ini.

Niat asal Michel untuk mengejar kerusi di parlimen Brussels digambarkan sebagai “skandal” oleh Andrew Duff dari Pusat Dasar Eropah. Beberapa pegawai lain juga menyatakan kebimbangan, dengan seorang diplomat EU tanpa nama memberitahu Politico bahawa keputusan asal Michel adalah “tidak jujur dan tidak menghormati peranan Majlis Eropah.”

Keputusan oleh Michel untuk menarik balik calonannya untuk Parlimen Eropah mendapat sokongan daripada pegawai negara EU, laporan Financial Times pada Jumaat menyatakan tanpa mengenal pasti negara-negara berkenaan.

Orban dijangka sekali lagi menghalang dana untuk Ukraine dalam mesyuarat pemimpin EU minggu hadapan, The Guardian menyatakan pada Jumaat, dengan mengutip sumber-sumber berkenaan perbincangan, selepas melakukannya pada bulan Disember lalu.

Sekiranya Budapest terus membantah, adalah mungkin bahawa 26 negara ahli EU yang lain boleh menggunakan Artikel 7 perjanjian EU yang jarang digunakan yang membenarkan sesebuah negara dilucutkan hak mengundi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.