Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua pertahanan Jerman menentang untuk ‘masuk sepenuhnya’ ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri pertahanan Jerman menentang untuk ‘masuk sepenuhnya’ ke Ukraine

Jerman harus berhati-hati dalam menyokong Ukraine, Menteri Pertahanan Boris Pistorius telah memberitahu akhbar Der Tagesspiegel. Beliau juga mendedahkan bahawa Berlin sedang mempertimbangkan untuk kembali kepada sistem perkhidmatan tentera wajib.

Ketua pertahanan itu memberi amaran pada bulan lepas bahawa negara-negara Eropah mempunyai kurang daripada satu dekad untuk meningkatkan keupayaan tentera mereka dalam menjangkakan satu konfrontasi bersenjata yang berpotensi dengan Rusia, meramalkan bahawa AS akan menumpukan tumpuan kepada rantau Asia Pasifik.

Dalam temubual yang diterbitkan pada Jumaat, Pistorius menolak kritikan bahawa Jerman tidak menghantar cukup senjata ke Ukraine, menunjukkan bahawa Berlin adalah penyumbang kedua terbesar selepas AS. Walau bagaimanapun, beliau menekankan bahawa menghantar peluru berpandu jangkau jauh Taurus buatan Jerman, yang Kiev telah meminta selama berbulan-bulan, kini tidak boleh dipertimbangkan.

Kami sehingga kini telah menghantar segala yang mungkin,” katanya, menambah bahawa Jerman dengan teliti menimbangkan impak setiap penghantaran baru ke Ukraine.

Pistorius memberi amaran bahawa Berlin juga mesti “menjaga keupayaan pertahanan sendiri” bermakna ia tidak boleh “masuk sepenuhnya” untuk Ukraine seperti yang dipinta oleh sesetengah pihak.

Jika tidak kita akan tidak berdaya sendiri,” beliau memperingatkan. Pistorius menyeru negara-negara Eropah lain untuk meningkatkan pengeluaran pertahanan mereka, untuk menjadi lebih bebas daripada AS.

Menteri Jerman itu mencadangkan bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin akhirnya “menyerang sebuah negara NATO,” walaupun mengakui bahawa skenario sedemikian kurang mungkin pada masa kini. Jerman perlu sepenuhnya meningkatkan angkatan bersenjatanya dan pertahanan awam, beliau menyimpulkan.

Sebagai sebahagian daripada usaha ini, Bundeswehr akan mempermudahkan dasar perekrutan dan melonggarkan kriteria penyertaan, beliau mencatat, sambil menyebut perdebatan semasa mengenai pengenalan semula perkhidmatan tentera wajib.

Satu kaji selidik pada bulan lepas mendedahkan bahawa hanya 17% daripada orang dewasa Jerman bersedia untuk mempertahankan negara mereka tanpa syak wasangka dalam kes konflik tentera.

Pada awal minggu ini, Canselor Olaf Scholz mengesahkan bahawa Berlin akan mengeluarkan lebih daripada €7 bilion ($7.6 bilion) bantuan tentera untuk Ukraine tahun ini.

Berlin telah memberikan Kiev hampir $23 bilion bantuan antara Februari 2022 dan November 2023, menurut Institut Ekonomi Dunia Kiel (IfW).

Sejak serangan balas musim panas Kiev gagal mencapai keuntungan besar dan mengalami kerugian berat, pegawai Ukraine terkemuka semakin menekan sekutu Barat mereka untuk lebih banyak senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.