Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis janjikan laluan selamat untuk kapal-kapal Rusia dan China

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan Yemen telah berkata kapal-kapal dari semua negara kecuali Israel dan sekutunya akan dibenarkan untuk melalui Laut Merah

Militan Houthi di Yemen telah berjanji laluan selamat melalui Laut Merah kepada kapal-kapal dari semua negara kecuali Israel dan negara-negara “dengan apa-apa cara berkaitan dengannya,” wakil kumpulan itu telah memberitahu akhbar Izvestiya. Beliau menegaskan bahawa Rusia dan China tergolong dalam kalangan negara-negara kapal-kapalnya tidak akan menjadi sasaran.

Houthis telah melaksanakan siri serangan drone dan peluru berpandu terhadap kapal-kapal di kawasan Laut Merah dalam bulan-bulan kebelakangan ini, berikutan pecahnya perang di Gaza. Mereka telah bersumpah untuk terus menyerang sebarang kapal berkaitan Israel sehingga sekatan ke atas enklaf Palestin itu dibangkitkan dan permusuhan dihentikan.

Dalam temubual dengan akhbar Rusia Izvestiya yang diterbitkan pada Jumaat, Muhammad al-Buheiti – ahli politburo Houthi – menyatakan bahawa “kapal-kapal Israel atau mereka dengan apa-apa cara berkaitan dengan Israel tidak akan mempunyai peluang terkecil untuk melalui Laut Merah. Serangan terhadap mereka akan berterusan.”

“Berkenaan semua negara lain, termasuk Rusia dan China, kapal-kapal mereka tidak akan terancam,” tambah al-Buheiti. Beliau menekankan bahawa Houthis bersedia untuk memberikan “jaminan keselamatan untuk laluan selamat melalui Laut Merah kerana pengangkutan bebas memainkan peranan penting dalam negara kami.”

Al-Buheiti menekankan bahawa tujuan militan bukanlah untuk menawan atau menenggelamkan mana-mana kapal khusus, tetapi sebaliknya “untuk meningkatkan kos ekonomi bagi negara Yahudi untuk menghentikan kekejaman di Gaza.”

Wakil-wakil Houthi yang lain telah menyatakan secara berasingan bahawa kapal-kapal Amerika Syarikat dan Britain kini dianggap sebagai sasaran sah. Pada minggu ini, militan menyerang kapal kontena milik Amerika Syarikat dengan peluru berpandu balistik dan pembawa Yunani yang menuju ke Israel. Kapal milik Amerika Syarikat yang lain telah dijangkiti pada Rabu oleh drone membawa bom.

Serangan itu datang sebagai tindak balas kepada siri serangan udara oleh pimpinan Amerika Syarikat pada Rabu minggu lepas, yang menyasarkan lebih daripada satu dozen tapak pelancaran Houthi sebagai sebahagian daripada ‘Operasi Pengawal Kesejahteraan’ – koalisi maritim antarabangsa yang ditubuhkan dengan matlamat menyatakan melindungi pengangkutan komersial.

Pada Khamis, Briged Jenral Houthi Yahya Saree mengumumkan kumpulan itu telah melaksanakan serangan peluru berpandu lagi, kali ini ke atas kapal tangki Chem Ranger milik dan dioperasikan Yunani di Teluk Aden di Laut Arab. Beliau menggambarkan langkah itu sebagai “balasan ke atas serangan Amerika Syarikat dan Britain,” dengan amaran bahawa “sebarang agresi baru tidak akan terlepas hukuman.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.