Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua Pentagon akui cuba sembunyikan penyakit daripada Biden

(SeaPRwire) –   Lloyd Austin mengakui beliau tidak menangani diagnosis kansernya dengan betul

Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin telah meminta maaf kerana cuba menyembunyikan episod kansernya daripada rakyat Amerika dan juga presiden sendiri, selepas kembali ke Pentagon awal minggu ini berikutan penginapan panjang di hospital.

Berucap kepada wartawan dalam sidang akhbar pada Khamis – kali pertamanya di Pentagon sejak dua tahun – Austin mengakui beliau cuba menyimpan penyakitnya secara peribadi, dan kakitangannya cuba menutup-nutupi status kesihatannya ketika beliau masuk untuk pembedahan pada Disember.

“Saya mahu jelaskan dengan jelas, kami tidak menangani ini dengan betul. Saya tidak menangani ini dengan betul,” katanya. “Saya sepatutnya memberitahu presiden tentang diagnosis kanser saya. Saya sepatutnya memberitahu pasukan saya dan rakyat Amerika, dan saya mengambil sepenuh tanggungjawab.”

Austin dibenarkan keluar dari Pusat Perubatan Ketenteraan Kebangsaan Walter Reed pada 15 Januari, selepas penginapan lanjut disebabkan komplikasi daripada pembedahan bulan sebelumnya, termasuk gejala jangkitan darah.

Beliau kemudiannya menyatakan bahawa kedudukannya “bermakna kehilangan sebahagian privasi yang kebanyakan daripada kami harapkan,” tetapi mengakui bahawa “Rakyat Amerika berhak mengetahui apabila pemimpin mereka menghadapi cabaran kesihatan yang mungkin menjejaskan keupayaan mereka untuk melaksanakan tanggungjawab, walaupun sementara.”

Walaupun ketua pertahanan itu berkata beliau tidak percaya keputusannya mencipta atmosfera kerahsiaan dalam Jabatan Pertahanan, beliau menegaskan bahawa sesetengah kakitangannya mungkin percaya mereka “melakukan perkara yang terbaik bagi saya” dengan menyembunyikan diagnosisnya daripada orang awam dan juga Presiden Joe Biden. Austin menyatakan bahawa beliau tidak mengarahkan pasukannya untuk berbohong, namun masih menggambarkan tindakannya sebagai “kesilapan.”

“Sekali lagi, ini lebih tentang privasi berbanding kerahsiaan. Dalam kes saya, saya sepatutnya memberitahu bos saya. Saya tidak berbuat demikian,” tambahnya.

Berikutan kontroversi tindakan itu, Pentagon kini mengkaji semula cara pegawai pertahanan mengendalikan maklumat mengenai penyakit Austin, sementara setiausaha pertahanan berkata akan ada perubahan dasar yang memerlukan pemberitahuan beberapa pegawai kanan dalam kes seperti miliknya.

Semasa penginapannya di Walter Reed, Timbalan Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks mengambil sebahagian daripada tanggungjawab Austin pada beberapa kesempatan, lapor Military Times, mencatatkan Hicks ketika itu bercuti di Puerto Rico dan tidak pernah dimaklumkan mengapa beliau diberi kuasa tambahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.