Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kerugian industri nuklear Rusia akan menelan belanjaan berbilion-bilion Euro – IAEA

(SeaPRwire) –   Ketua Rafael Grossi telah menyuarakan keraguan bahawa blok itu akan mengenakan sanksi terhadap Rosatom Rusia

Kesatuan Eropah bergantung kepada penghantaran uranium Rusia dan mengenakan sanksi terhadap mereka akan tidak realistik, Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Rafael Grossi berkata pada Isnin.

Grossi berada di Brussels, memberi maklumat kepada menteri luar negeri EU mengenai program pengayaan nuklear Iran apabila soalan mengenai sanksi nuklear yang mungkin terhadap Rusia muncul semasa temu bual eksklusif dengan Reuters.

“Banyak syarikat Barat bergantung kepada bekalan Rusia – uranium diperkaya atau bahan api,” kata Grossi. “Konsensusnya [adalah] mengenakan sanksi ke atas Rosatom tidak realistik dan ia tidak praktikal. Ia akan meletakkan industri nuklear dalam keadaan berhenti di banyak negara.”

Sesetengah negara anggota EU telah mencadangkan meluaskan embargo blok itu – dikenakan atas konflik Ukraine – kepada bahan api nuklear yang dijual oleh Moscow. Syarikat tenaga nuklear milik negara Rusia, Rosatom, memiliki hampir 50% infrastruktur pengayaan uranium global dan menyumbang hampir 36% daripada eksport dunia pada 2022.

Rosatom kini sedang membina lebih 20 reaktor nuklear di seluruh dunia, dari Turki dan negara anggota EU Hungary ke Mesir, China dan India.

Pada November lalu, kerajaan AS menyatakan fakta “sangat membimbangkan” bahawa hampir 20% bahan api nuklear yang digunakan oleh loji kuasa AS datang dari Rusia. Setiausaha Bantuan Tenaga Kathryn Huff menegaskan bahawa ia adalah “penting” bagi AS untuk mengakhirinya “ketergantungan” kepada Rusia sebagai tindak balas kepada isu keselamatan negara dan perubahan iklim. Terdapat juga laporan mengenai rancangan AS untuk melarang import uranium Rusia bermula pada 2028.

Mencuba untuk “mengurangkan ketergantungan” kepada bahan api nuklear Rusia akan menelan belanja berbilion-bilion kepada EU dan kelihatan tidak mungkin, kata Grossi kepada Reuters. Beliau juga menyatakan bahawa permintaan global untuk uranium diperkaya sebenarnya meningkat.

“Dengan terus terang, saya melihat kehadiran uranium diperkaya Rusia yang lebih tinggi daripada pengurangan di seluruh dunia,” katanya kepada Reuters.

Grossi akan segera melawat Moscow dan bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin sebelum terus ke Tehran untuk berbincang dengan kerajaan Iran mengenai program nuklear mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.