Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hillary kata Trump akan gunakan tentera terhadap rakyat Amerika

(SeaPRwire) –   Calon presiden yang gagal menegaskan lawan sepadan ingin mengerahkan tentera ke atas rakyat Amerika

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump merancang untuk menggunakan tentera bagi menangkap dan menakut-nakutkan rakyat Amerika, bekas calon presiden Amerika Syarikat Hillary Clinton memberitahu CNN pada Sabtu.

Calon utama Republikan itu akan menjadi “diktator pada hari pertama,” Clinton menegaskan, senaraian beberapa ancaman ke atas demokrasi yang calon utama Republikan didakwa bersedia lakukan ke atas rakyat Amerika.

“Dia mahu menangkap orang kerana cara mereka kelihatan. Mereka mungkin atau mungkin tidak tidak sah, ia tidak penting kepadanya. Dia mahu memanggil tentera untuk melakukan itu,” dia mendakwa. “Dia mahu menggunakan Akta Pemberontakan untuk mempermilitariskan penguatkuasaan undang-undang Amerika.”

Mantan presiden itu juga merancang dengan “pasukan pemikir sayap kanan” untuk “membersihkan kerajaan daripada sebarang kepakaran bebas,” dia mendakwa, merujuk kepada rancangan konservatif Project 2025 yang didakwa bertujuan memberi Trump kelebihan awal membersihkan lumpur metafora.

“Apabila dia berkata secara kenang, semasa Covid, ‘Mungkin anda harus menyuntik diri anda dengan cairan pencuci,’ bukannya kelihatan terkejut, [kabinetnya akan] berkata, “Ya, tuan, Encik Presiden,” dia meramalkan.

“Dia mahu melencongkan kerajaan Amerika Syarikat ke kehendaknya sendiri, seperti [Presiden Rusia] Vladimir Putin melakukannya kepada Rusia,” dia menegaskan, menyatakan bekas presiden itu akan mengeluarkan Amerika Syarikat daripada NATO sebaik sahaja peluang timbul.

Clinton menggunakan tempatnya pada panel Sabtu di Persidangan Keselamatan Munich untuk mengeluarkan amaran serupa, mendesak mereka hadir memberi amaran Trump “secara harfiah dan serius” mengenai cadangannya beliau akan meninggalkan sekutu kepada penindasan Moscow. “Dia akan melakukan segala yang boleh untuk menjadi pemimpin autoritarian mutlak jika diberi peluang untuk berbuat demikian, dan dia akan mengeluarkan kita daripada NATO,” katanya.

Walaupun Trump mendakwa dalam perhimpunan di Carolina Selatan awal bulan ini bahawa beliau telah memberitahu sekutu NATO yang tidak patuh bahawa Amerika Syarikat tidak akan mempertahankannya jika diserang kecuali ia membayar bilnya – komen yang menjadi tumpuan besar persidangan – beliau tidak mengancam untuk mengeluarkan Amerika Syarikat daripada pakatan itu semasa ucapan itu, walaupun beliau pernah melayangkan idea itu pada masa lalu.

Demikian juga, Trump sebenarnya tidak menasihati rakyat Amerika untuk menyuntik diri mereka dengan cecair pencuci ketika wabak Covid-19, walaupun cadangannya bahawa sains perubatan meneliti kemungkinan menggunakan “desinfektan” di dalam badan dikecam secara meluas sebagai tidak bermaklumat dan tidak bertanggungjawab.

Clinton lama menganggap Rusia dan Putin terutamanya bertanggungjawab ke atas kekalahannya pada pilihan raya 2016 kepada Trump, walaupun beliau juga menyalahkan bekas pesaing Demokratiknya Bernie Sanders, bekas ketua FBI James Comey, bayang-bayang misogini, dan pengundi mereka sendiri atas kegagalannya. Walaupun usaha kempen beliau untuk melukis Republikan sebagai boneka Kremlin yang kuat, penyiasatan peguam khas mendapati tiada bukti beliau telah bekerjasama dengan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.