Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kerajaan Switzerland terlalu mahal untuk pergi ke Davos – media

(SeaPRwire) –   Harga penginapan di Davos melampaui kemampuan kerajaan Persekutuan Switzerland – laporan media tempatan

Kerajaan Switzerland tidak mampu menghantar pegawai-pegawainya sendiri ke persidangan tahunan Forum Ekonomi Dunia yang elit di Davos, dan meminta bahkan “pegawai-pegawai berpangkat lebih tinggi” untuk berkongsi bilik hotel, akhbar Neue Zuercher Zeitung melaporkan pada Sabtu.

Bandar gunung Alpine Davos akan menjadi tuan rumah kepada politikus, pemimpin perniagaan dan selebriti apabila perjumpaan tahunan Forum Ekonomi Dunia bermula pada Isnin. Persidangan ini memberi peluang kepada elit liberal berfikiran serupa untuk berhubung dan membincangkan kepentingan bersama dalam menghapuskan , “kepelbagaian dan keadilan,” dan merancang untuk , antara cadangan lain.

Lonjakan bilangan elit secara semula jadi menaikkan kos penginapan di Davos ke tahap yang sangat tinggi, dan kerajaan Switzerland pun merasa kesannya, mengikut audit rasmi yang dikutip oleh .

WEF menyediakan 25 bilik hotel untuk wakil-wakil kerajaan persekutuan Switzerland tahun lepas. 20 daripada ini berada di dalam zon “keselamatan” yang ketat diperiksa, dan dikenakan harga 1,269.90 franc ($1,472) semalam, manakala lima di luar zon ini menelan belanja pembayar cukai Switzerland sebanyak 599.90 franc ($705) setiap satu.

Menurut audit, harga-harga ini ditetapkan selepas “perundingan yang rumit” antara WEF dan hotel-hotel tempatan, dan dianggap sebagai kadar “mesra”.

Walau bagaimanapun, peraturan perbelanjaan kerajaan hanya membenarkan pegawai-pegawai kerajaan Switzerland membelanjakan maksimum 180 franc ($211) semalam, atau 250 franc ($293) dalam kes “pengecualian luar biasa yang dibenarkan” mengikut akhbar itu.

Dengan harga berkali-kali ganda had ini, kerajaan membuat sesetengah pengurangan tahun ini, Menteri Ekonomi Guy Parmelin memberitahu akhbar itu. Parmelin berkata saiz rombongan tahun ini dijaga “secukup-cukupnya,” dan beberapa ahlinya akan menginap di bandar Chur, 50 kilometer dari Davos.

Walaupun kerajaan berjaya mendapatkan bilik hotel di Chur pada kadar perbandingan 190 franc semalam, anggota delegasi masih perlu berkongsi bilik dalam beberapa kes. Bahkan mereka pada “peringkat hierarki yang lebih tinggi” juga perlu berkongsi bilik, kata Parmelin.

Kira-kira 5,000 askar Switzerland akan dikerahkan di seluruh negara semasa persidangan WEF, Kementerian Pertahanan Switzerland memaklumkan minggu lepas. Kontinjen besar mereka akan ditempatkan di luar bandar, tetapi tidak akan dikenakan had perbelanjaan yang sama seperti delegasi kerajaan, menurut laporan akhbar itu. Askar yang bertugas pada persidangan tahun lepas mendapat pengaturan yang lebih baik lagi dengan menginap di resort itu sendiri.

Pada 2016, lima orang askar didapati mengambil dadah kokain selepas minggu berada di Davos dan dihantar pulang, manakala tujuh orang lagi dikenakan tindakan disiplin kerana merokok ganja semasa melindungi orang kaya dan berkuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.