Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS berkata ia tidak mahu perang dengan Yemen kerana serangan baru dilaporkan

(SeaPRwire) –   Washington mencari untuk menghentikan pemberontak Houthi daripada menyerang kapal di Laut Merah, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS John Kirby mengatakan

Washington tidak mahu operasinya di Laut Merah berubah menjadi konflik dengan Yemen, kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS John Kirby kepada CBS pada Ahad. Kata-katanya datang ketika laporan media tentang serangan lanjut dilancarkan terhadap sasaran Yemen oleh pasukan Amerika Syarikat dan British pada hari yang sama.

Minggu ini, AS dan UK melancarkan operasi tentera di Laut Merah sebagai tindak balas terhadap tindakan kumpulan Islamis Houthi berpangkalan di Yemen. Houthi telah menyatakan solidariti dengan Palestin ketika konflik sedang berlangsung antara Israel dan Hamas di Gaza. Mereka juga telah bersumpah untuk menyerang kapal-kapal dagang yang melalui Teluk Aden sehingga Israel menghentikan perang dengan Hamas.

Lebih daripada 50 negara telah terjejas oleh 27 serangan Houthi terhadap kapal sejak pertengahan Januari, kata AS. Pasukan tentera Amerika dan British melancarkan serangan udara terhadap puluhan sasaran berkaitan Houthi di Yemen sejak beberapa hari yang lalu.

Apabila ditanya mengenai pendekatan operasi itu, Kirby memuji usaha tentera dengan berkata bahawa “kami fikir kami mempunyai kesan yang baik.” Beliau juga berkata bahawa serangan udara bertujuan untuk “merosakkan” keupayaan Houthi untuk melancarkan serangan mereka sendiri.

Penilaian beliau kelihatan sangat berbeza daripada yang diberikan oleh New York Times pada Sabtu. Tindakan AS yang diketuai gagal untuk melemahkan potensi pemberontak secara signifikan, lapor akhbar itu, mengutip sumbernya dan menambah hanya kira-kira 25% aset kumpulan itu telah dimusnahkan.

Pada Ahad, Kirby mengakui bahawa Washington tidak menolak serangan balas oleh Houthi dan sedang “memantau [situasi] dengan sangat, sangat dekat.” Beberapa “langkah berjaga-jaga yang perlu” juga diambil, katanya, tanpa memasuki butiran.

Apabila ditanya sama ada AS berisiko konflik “terbuka tanpa batas” lagi di rantau ini, jurucakap majlis keselamatan negara membalas bahawa Washington sangat ingin mengelakkan perkembangan sedemikian. “Tiada seorang pun yang mahu konflik dengan Houthi. Kami tidak sedang mencari konflik dengan Yemen di sini. Kami cuba untuk menghentikan serangan ini,” katanya.

Sebelum ini pada Ahad, Sky News Arabia melaporkan, dengan mengutip media Houthi, bahawa pelancar peluru berpandu Houthi dan kemudahan operasi di bandar pelabuhan Hodeida telah menjadi sasaran serangan udara baru pada Ahad. Sumber Yemen juga melaporkan pengesanan drone pengintipan besar-besaran di kawasan itu. Sumber kemudian menuduh pasukan tentera AS dan UK membombardir bandar itu.

Washington menafikan melakukan sebarang operasi pada Ahad. “Tiada serangan AS atau gabungan berlaku hari ini,” kata seorang pegawai pertahanan kepada AFP.

Kempen pengebomberan Amerika dan British sebelum ini dikecam oleh Rusia dan Turki. Moscow mengkritik operasi AS dan UK sebagai “tidak sah” kerana kekurangan keizinan Majlis Keselamatan PBB, dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuduh dua negara itu cuba mengubah Laut Merah menjadi “laut darah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.