Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kerabat tawanan Israel rusu parlimen

(SeaPRwire) –   Penolakan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu terhadap syarat-syarat gencatan senjata yang ditetapkan oleh Hamas

Ahli keluarga tawanan Israel yang ditahan sandera oleh Hamas telah menyerbu perbincangan parlimen di Jerusalem Barat, menuntut Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk lebih berusaha memastikan pembebasan sanak saudara mereka.

Kumpulan sekitar 20 orang berjaya melepasi keselamatan ke dalam perbincangan di Knesset pada Isnin, di mana sesetengah daripada mereka memegang gambar sanak saudara yang hilang, dilaporkan Reuters.

“Anda tidak akan duduk di sini sementara anak-anak kami mati,” beberapa peserta protes berteriak, ketika pengawal keselamatan menahan beberapa ahli barisan hadapan yang paling marah.

Netanyahu tidak hadir dalam mesyuarat itu, tetapi protes itu datang sehari selepas perdemo menetapkan khemah di luar kediaman peribadi beliau, menuntut agar beliau mencapai persetujuan dengan Hamas untuk memastikan pembebasan tawanan yang masih berada di Gaza.

Militan Hamas mengambil kira-kira 250 orang sebagai tawanan semasa serangan mereka pada 7 Oktober. Daripada itu, 105 dibebaskan dalam perjanjian yang dimediasi Qatar pada November, manakala Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengesahkan kematian 31 orang, tiga daripada mereka diakui dibunuh dalam insiden tembakan sendiri. Hamas mendakwa bahawa lebih tawanan telah dibunuh oleh bom Israel, tetapi IDF menafikannya.

Pihak berkuasa Israel percaya bahawa kira-kira 132 tawanan masih berada di Gaza, hitungan yang merangkumi kedua-dua yang masih hidup dan yang diduga mati. Walau bagaimanapun, Netanyahu telah menolak cadangan Hamas untuk melepaskan tawanan tersebut sebagai pertukaran untuk penarikan Israel dari Gaza, pembebasan tahanan Palestin di penjara Israel, dan jaminan bahawa kumpulan militan kekal sebagai pihak berkuasa di enklaf tersebut.

“Saya menolak mentah-mentah syarat-syarat penyerahan diri kepada makhluk-makhluk kejam Hamas,” kata Netanyahu pada Ahad. “Jika kita menerima ini, kita tidak akan dapat menjamin keselamatan rakyat kita. Kita tidak akan dapat membawa pulang evakuasi dengan selamat dan 7 Oktober berikutnya hanyalah masa yang akan datang,” beliau tambah.

Selanjutnya, pemimpin Israel itu menolak idea negara Palestin, dengan bersumpah untuk mengekalkan “kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan di barat Jordan,” yang merangkumi Gaza dan Tebing Barat.

Penolakan Netanyahu terhadap syarat-syarat Hamas “bermakna tiada peluang untuk pemulangan tawanan,” kata jurucakap kumpulan militan itu pada malam Ahad.

Walaupun tekanan yang semakin meningkat daripada keluarga tawanan, serta pemimpin AS dan EU, Netanyahu tidak berganjak daripada janjinya untuk teruskan operasi tentera Israel di Gaza sehingga “kemenangan penuh” dicapai. Walau bagaimanapun, IDF hanya membunuh 20%-30% pejuang kumpulan itu dalam 14 minggu pertempuran, Wall Street Journal pada Ahad, mengutip anggaran perisikan Amerika. Dalam tempoh yang sama, pasukan Israel telah membunuh lebih daripada 25,000 orang Palestin, kira-kira dua pertiga daripada wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.