Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kegagalan, penderaan, gangguan: Barat mengabaikan nasib Palestin yang terperangkap di penjara Israel

(SeaPRwire) –   Banduan yang dibebaskan menceritakan penganiayaan dan penahanan tanpa had, tetapi nasib mereka tidak mungkin mendapat banyak perhatian di Barat

Selama lebih enam bulan, dunia telah menyaksikan kempen Israel yang merosakkan terhadap orang Palestin di Gaza, yang telah membunuh orang sejauh ini (termasuk lebih 16,000 kanak-kanak).

Kurang yang menyedari, bagaimanapun, hampir 10,000 orang Palestin yang dipegang di penjara Israel, banyak daripada mereka telah ditangkap berulang kali dan dipegang untuk tempoh yang panjang dan tidak tentu. Ini termasuk kanak-kanak, pelajar universiti, perubatan, doktor, dan wartawan, antara lain.

Walaupun angka-angka ini meningkat dengan drastik hanya dalam tempoh setengah tahun, liputan media adalah kurang, dengan pengecualian beberapa laporan tentang Layan Nasir, salah seorang pelajar universiti Kristian yang diambil oleh tentera Israel dari rumah keluarganya pada awal pagi, dengan ibu bapa mereka dipegang pada senjata api. Tetapi ini bukan fenomena terpencil, dia hanyalah salah seorang daripada banyak pelajar Palestin yang serupa diculik, dakwaan dalam nama keselamatan, untuk mengambil bahagian dalam aktivisme kampus.

Pada 7 April, Suruhanjaya Tahanan dan Mantan Tahanan Palestin penangkapan terbaru Layan Kayed dan Layan Naser, dua wanita muda yang sebelum ini dan , bersama-sama dengan beberapa yang lain.

Membenarkan penjara tanpa akhir

Isu lebih besar ialah bahawa, pada 17 April, yang merupakan Hari Tahanan Palestin, sedang dipegang di penjara Israel – kira-kira satu pertiga daripada mereka ditahan di bawah apa yang disebut ”” – satu prosedur yang membenarkan tentera Israel untuk menahan orang berdasarkan bukti rahsia, secara tidak terhad dan tanpa perbicaraan. Ia dibenarkan oleh undang-undang Kuasa Darurat Israel, di bawah keadaan kecemasan yang berterusan negara itu telah berada sejak 1948.

Orang Palestin telah ditahan oleh Israel sejak perang semasa terhadap Gaza bermula pada Oktober lepas – satu angka yang didedahkan oleh penyiasatan oleh NGO Palestin Al Mezan Cetner untuk Hak Asasi Manusia. Menurut Al Mezan, ini termasuk “wanita, kanak-kanak, orang tua, serta profesional seperti doktor, jururawat, guru dan wartawan.”

Daripada kira-kira 3,000 tahanan, 1,650 orang Gaza dipegang di bawah Undang-Undang Pejuang Haram – satu undang-undang serupa dengan penahanan pentadbiran tetapi khusus untuk orang Palestin Gaza. Mereka juga dipenjara tanpa tuduhan atau perwakilan undang-undang, disyaki menjadi “pejuang haram.” Mereka, menurut Al Mezan, “dipegang dalam pengasingan mutlak dari dunia luar” dan “tidak diberikan status tawanan perang di bawah Konvensyen Geneva Ketiga, atau dilindungi oleh perlindungan tahanan awam di bawah Konvensyen Geneva Keempat.” Lagi 300 (termasuk sepuluh kanak-kanak) yang tidak semasa ditahan di bawah Undang-Undang Pejuang Haram sedang dipenjara menunggu siasatan.

Sementara itu, di Tebing Barat, menurut Suruhanjaya Tahanan, 8,270 orang Palestin telah ditangkap, termasuk 275 wanita, 520 kanak-kanak, 66 wartawan (dengan 45 masih dalam tahanan, 23 daripada mereka berada dalam penahanan pentadbiran).

Daripada ini, 80 wanita (tidak termasuk wanita dari Gaza) dan lebih 200 kanak-kanak . Jumlah keseluruhan yang dipegang di bawah penahanan pentadbiran adalah lebih daripada 3,660, termasuk lebih daripada 40 kanak-kanak.

Sejak 7 Oktober lepas, 16 tahanan Palestin Tebing Barat telah mati di penjara Israel ”langkah-langkah sistematik penyiksaan, jenayah perubatan, dasar kelaparan dan banyak pelanggaran dan serangan lain yang dilakukan terhadap tahanan lelaki dan wanita, kanak-kanak dan tahanan yang tua,” menurut laporan oleh NGO Masyarakat Tahanan Palestin.

Akhbar Israel Haaretz 27 orang Palestin dari Gaza telah meninggal dunia sejak 7 Oktober: “Tahanan meninggal di kemudahan Sde Teiman dan Anatot atau semasa soal siasat di wilayah Israel.” Artikel yang sama merujuk kepada laporan UNRWA yang diterbitkan oleh The New York Times baru-baru ini, yang menyatakan bahawa banduan yang dibebaskan ke Gaza memberi keterangan bahawa mereka dipukul, dirompak, dikoyak dan diserang secara seksual, dan akses kepada doktor dan peguam ditolak.

Guantanamo Israel

Laporan penyiksaan tahanan Palestin yang ditahan () telah diterbitkan , dengan lebih muncul dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Kumpulan hak asasi Israel B’Tselem bahawa “Setiap tahun, Israel menangkap dan menahan ratusan remaja Palestin, sering dan secara sistematik melanggar hak mereka: semasa penangkapan [dan] semasa soal siasat.”

Pada bulan Mac, pengarah eksekutif Jawatankuasa Awam Terhadap Penyiksaan di Israel (PCATI) kebimbangan yang mendalam, menyatakan bahawa hampir 10,000 orang Palestin yang dipenjara adalah, “peningkatan 200% daripada tahun normal mana-mana” dan bahawa, sejak Oktober lepas, sekurang-kurangnya 27 orang Palestin telah meninggal dunia di kem penjara Israel di dalam Gaza. Tahanan termasuk kanak-kanak dan orang tua, termasuk nenek 82 tahun.

Kem-kem penahanan ini, dari apa yang saya lihat , adalah kawasan luas yang dilanggar rata, tanpa tenda atau perlindungan. Bekas tahanan menggambarkannya sebagai “kandang terbuka,” di mana tahanan “dicantumkan dan dibutakan 24 jam sehari.”

Terdapat banyak laporan baru orang Palestin yang diperlakukan dengan buruk dalam tahanan Israel. Contohnya termasuk seorang lelaki tua dari selatan Gaza didakwa telah disiksa dengan begitu teruk sehingga kakinya menjadi dijangkiti dan selepas tujuh hari kecuaian perubatan, perlu . Lelaki lain berusia 60 tahun didakwa telah dipegang selama lebih 50 hari, dan dengan teruk semasa masa itu. Kumpulan hak asasi manusia terus mendokumentasikan akaun sedemikian dan bersuara.

Sudah , organisasi seperti Adalah, HaMoked, Physicians for Human Rights Israel, dan Jawatankuasa Awam Terhadap Penyiksaan di Israel, mengemukakan rayuan kepada Pendakwa Khas PBB (SR) tentang penyiksaan dan rawatan kejam, tidak manusiawi atau merendahkan lain, “mendesak SR untuk mengambil tindakan segera untuk menghentikan penganiayaan sistematik, penyiksaan, dan rawatan yang buruk terhadap tahanan dan tahanan Palestin di penjara dan kemudahan tahanan Israel.”

Al Mezan melawat 40 tahanan Palestin di penjara Ashkelon dan Ofer, keterangan mereka termasuk dipukul dengan kejam dan sengaja diberi makan untuk menyiksa dan hukuman beramai-ramai. Seorang lelaki berusia 19 tahun memberitahu Al Mezan bahawa “tiga kukunya dipotong dengan pincang semasa soal siasat” dan dia, “dicantumkan dan terikat dalam kedudukan tekanan selama tiga hari soal siasat.”

Al Mezan melaporkan semua tahanan “menderita kekurangan berat badan yang teruk, keletihan dan lengkungan belakang disebabkan dipaksa membungkukkan belakang dan kepala mereka ketika berjalan,” dan bahawa peguam NGO yang berbicara dengan tahanan ini menyatakan beliau tidak pernah melihat keadaan penjara yang begitu buruk dalam 20 tahun bekerja dengan tahanan.

Lebih baru-baru ini, Haaretz tentang rawatan doktor terhadap orang Palestin di hospital medan di Israel dan keadaan yang mengerikan: “Hanya minggu ini, dua tahanan telah mempunyai kaki dipotong disebabkan kecederaan rantai tangan, yang sedihnya merupakan peristiwa rutin.” Menurut beliau, semua pesakit mempunyai keempat-empat ekstrimiti dicantumkan dan dibutakan dan diberi makan melalui tiub, bermakna “bahkan pesakit muda dan sihat kehilangan berat badan selepas seminggu atau dua penginapan hospital.”

Kini, bandingkan situasi ini dengan kes apabila laporan atau dakwaan serupa datang dari negara yang menjadi sasaran Washington untuk pertukaran rejim atau ditetapkan sebagai “negara haram” atau sebagai “lawan.” Dalam kes-kes sedemikian, dakwaan itu sering diambil pada nilai mukanya, diekstrapolasi, diperkuatkan dan disiarkan secara meluas. Sebagai contoh, pada tahun 2017 media Barat memegang erat dakwaan tentang “rumah penyembelihan” di bandar Saydnaya, Syria, di mana ada “gantungan beramai-ramai” oleh kerajaan Syria. Tuduhan ini disokong tanpa kritikan oleh media warisan, walaupun tidak mempunyai dan tidak berasaskan sumber primer.

Seperti ketika itu, Amnesty International mengakui bahawa sejak tiada gambar, video atau keterangan konkrit wujud tentang Penjara Saydnaya, mereka terpaksa mereka cara “unik dengan model 3D interaktif dan teknologi digital, animasi dan perisian audio” dan berhubung dengan NGO berpangkalan Barat yang menyokong usaha untuk menjatuhkan kerajaan Syria untuk menyusun laporan mereka, yang mendapat perhatian media kerana menyokong naratif NATO tentang Syria.

Apabila berkaitan dengan tahanan Palestin dan laporan mereka disiksa, kelaparan, dan keperluan perubatan yang mendesak ditolak semasa dalam tahanan atau penjara Israel, tahap usaha dan liputan media tidak kelihatan – mungkin kerana kesukaran politik ini akan menyebabkan kepada Washington dan sekutunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.