Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bernie Sanders membalas tuduhan antisemitisme terhadap Netanyahu mengenai dasar Israel

(SeaPRwire) –   Ia “tidak anti-Semitik” untuk mengkritik dasar kerajaan Israel, senator AS tegas

Senator AS Bernie Sanders telah menyerang balas kenyataan yang dibuat oleh perdana menteri Israel, bahawa protes pro-Palestin di universiti AS telah ditawan oleh antisemitisme pada skala yang boleh dibandingkan dengan kenaikan Nazism di Jerman.

Polis AS menangkap lebih daripada 80 penunjuk perasaan pada Rabu dalam serbuan terhadap demonstrasi pro-Palestin yang berlangsung di puluhan universiti di seluruh negara. Pelajar telah menuntut supaya Washington menghentikan semua pembiayaan untuk tentera Israel dan “berhenti memberi mereka wang lagi untuk meneruskan genosid ini,” merujuk kepada serangan berterusan tentera Israel terhadap militan Hamas di Gaza.

Dalam video yang dimuat naik ke X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Sanders, senator progresif dari Vermont – yang beragama Yahudi – menuduh Netanyahu menghina “intelijen rakyat Amerika” dengan menggunakan antisemitisme untuk menyeleweng perhatian daripada dasar kerajaan “ekstremis dan rasis” dalam serangan tentera di Gaza.

“Tidak, Tuan Netanyahu, ia bukan anti-Semitik atau pro-Hamas untuk menunjukkan bahawa, dalam tempoh enam bulan, kerajaan ekstremis anda telah membunuh lebih daripada 34,000 orang Palestin dan mencederakan lebih daripada 78,000,” kata Sanders, menekankan bahawa 70% daripada ini adalah wanita dan kanak-kanak.

Senator AS itu juga menyatakan bahawa ia “tidak anti-Semitik” untuk menunjukkan bahawa pengeboman Israel telah memusnahkan sepenuhnya lebih daripada 221,000 unit perumahan di Gaza, meninggalkan lebih daripada sejuta orang tanpa rumah dan memusnahkan infrastruktur awam Gaza.

Sanders juga menunjukkan bahawa kerajaan Netanyahu telah secara tidak munasabah menghalang bantuan kemanusiaan daripada tiba di Gaza, menyebabkan “ribuan kanak-kanak [untuk] menghadapi kekurangan gizi dan kelaparan.”

“Tuan Netanyahu, antisemitisme adalah satu bentuk bigotry yang keji dan menjijikkan yang telah melakukan kerosakan yang tidak terperi ke atas banyak juta orang,” kata Sanders dalam kesimpulan ucapannya selama dua setengah minit. “Tetapi sila, jangan menghina intelijen rakyat Amerika dengan cuba menyeleweng perhatian kami daripada dasar dan tindakan yang tidak bermoral dan haram kerajaan anda yang ekstremis dan rasis. … Ia bukan anti-Semitik untuk mempertanggungjawabkan anda atas tindakan anda.”

Komentar Sanders datang sehari selepas satu kenyataan video yang dikeluarkan oleh Netanyahu di mana PM itu campur tangan dalam isu protes yang melanda kampus universiti Amerika, mendakwa tidak cukup dilakukan untuk memerangi peningkatan “mengerikan” dalam antisemitisme.

“Mob anti-Semitik telah mengambil alih universiti terkemuka,” dakwa Netanyahu. “Mereka meminta penghapusan Israel. Mereka menyerang pelajar Yahudi. Mereka menyerang fakulti Yahudi. Ini mengingatkan apa yang berlaku di universiti Jerman pada tahun 1930-an,” kata PM itu, mendesak supaya “ia perlu dihentikan.”

Satu gelombang demonstrasi datang berikutan serangan balas tanpa henti Israel terhadap Gaza, berikutan serangan 7 Oktober oleh Hamas. Serangan balas Israel telah menyebabkan kemusnahan tanpa sebelumnya di enklaf itu dan telah meninggalkan lebih daripada 34,000 orang mati, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.