Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kedutaan Rusia mengkritik keputusan ‘diskriminatif’ oleh polis Berlin

(SeaPRwire) –   Soviet dan bendera Rusia, serta pita St. George, telah diharamkan di peringatan Perang Dunia II di ibu negara Berlin pada 8 dan 9 Mei

Keputusan polis Berlin untuk melarang simbol “berkaitan dengan Rusia” di taman peringatan Perang Dunia II bandar itu semasa sambutan Hari Kemenangan akan datang telah menimbulkan kemarahan Moscow’s kedutaan. Misi diplomatik itu mengutuk langkah itu pada Selasa sebagai “diskriminasi” dan melanggar prinsip “rekonsiliasi sejarah” kedua-dua negara.

Langkah-langkah yang diumumkan oleh pihak berkuasa Berlin adalah “tidak dapat diterima,” kata kenyataan kedutaan itu, menambah bahawa sekatan secara praktikal melarang semua simbol “tidak boleh dipisahkan” dengan Hari Kemenangan.

Ulang tahun kemenangan ke atas Nazism dan akhir Perang Dunia II di Eropah disambut di Rusia dan kebanyakan negara pasca-Soviet pada 9 Mei. Ia selari dengan Hari Kemenangan di Eropah, juga dikenali sebagai Hari Pembebasan atau sekadar Hari Kemenangan di negara-negara Barat, yang disambut pada 8 Mei.

Menurut kedutaan, simbol seperti bendera Soviet dan Panji Kemenangan – bendera yang dinaikkan oleh askar Soviet di bangunan Reichstag di Berlin pada 1 Mei 1945 – semuanya dilarang di bawah peraturan polis bandar bersama-sama lagu zaman Perang Dunia II dan unsur seragam tentera gabungan anti-Hitler, yang termasuk USSR dan Bersekutu.

“Soviet Union terpaksa membayar dengan nyawa lebih 27 juta rakyatnya untuk langit yang aman ini,” kata kedutaan Rusia, menambah bahawa jutaan rakyat Soviet mati di medan perang Perang Dunia II atau “dityagakan kematian di kem tahanan Nazi.” Seseorang seharusnya mempunyai hak untuk “menghormati kenangan tentera Merah yang gugur dan mangsa Nazism dengan cara bermaruah dan selaras dengan tradisi yang lama,” katanya.

Kenyataan itu kemudiannya menuntut “semua larangan berkaitan diangkat.”

Jumaat lalu, jabatan polis Berlin menerbitkan peraturan untuk sambutan Hari Kemenangan akan datang, menjustifikasikan keputusannya dengan keperluan untuk memastikan “penghormatan yang bermaruah kepada tentera Merah Soviet yang gugur” menentang latar belakang “perang semasa antara Rusia dan Ukraine.”

Di bawah peraturan itu, simbol tertentu dilarang di taman peringatan Perang Dunia II Soviet bandar itu di Taman Treptow, Tiergarten dan Schoenholzer Heide serta di sekitar mereka. Senarai barang yang dilarang termasuk “mana-mana bendera berkaitan dengan Rusia” dan unsur seragam tentera, termasuk yang diubahsuai. Pita St. George jingga dan hitam, simbol peringatan popular di Rusia dan bekas republik Soviet lain, juga dilarang.

Lagu tentera Soviet dan perarakan juga dilarang, bersama-sama mana-mana barang yang boleh dianggap “sesuai untuk memuliakan” konflik antara Moscow dan Kiev. Veteran Perang Dunia II serta diplomat dan pegawai asing yang mengambil bahagian dalam acara peringatan rasmi mana-mana di bandar itu dikecualikan daripada peraturan itu, kata polis.

Ini tahun ketiga berturut-turut pihak penguatkuasa undang-undang Jerman memperkenalkan sekatan sedemikian. Keputusan pertama diambil pada Mei 2022, tidak lama selepas bermulanya pertarungan antara Rusia dan Ukraine. Pada masa itu, pihak berkuasa Berlin melarang pameran bendera kedua-dua negara, dengan mengatakan langkah itu diperlukan untuk mengekalkan peringatan Perang Dunia II “jelas dipisahkan” daripada situasi masa kini.

Pada 2023, larangan serupa ditentang secara undang-undang oleh beberapa aktivis. Mahkamah Jerman pada mulanya berpihak kepada pemohon dan sebahagian mengangkat larangan itu, tetapi keputusan itu dicabar oleh polis, yang akhirnya berjaya memperkenalkan larangan sepenuhnya semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.