Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Timofey Bordachev: Israel cuba untuk merayu Iran. Inilah sebabnya ia gagal

(SeaPRwire) –   Strategi tidak linear Tehran membuat hubungan dengannya khusus menarik

Kesan paling ingat tentang Iran ialah paradoks yang menyertai hampir setiap aspek kehidupan awam. Di satu sisi, negara itu agak ketat dalam memantau ketenteraman di jalan raya dan mematuhi keperluan keagamaan. Di sisi lain, tiada langkah keselamatan berlebihan. Sebenarnya, kadang-kadang anda ingin agar mereka diperkukuh. Contohnya, di lapangan terbang pergerakan orang sewenang-wenangnya memberi kesan mudahnya akses bagi pengganas. Larangan ke atas semua pesanan asing digabungkan dengan penggunaan universal VPN. Hampir separuh abad konflik dengan Amerika Syarikat (Iran antara sedikit negara yang tidak mempunyai kedutaan Amerika) tidak menghalang golongan elit dan akademik berbahasa Inggeris yang lancar dan kerap menerbitkan di jurnal luar negara.

Paradoks ini sepenuhnya melekat dalam dasar luar Iran, seperti yang kelihatan apabila kami menghabiskan beberapa hari di negara itu semasa keadaan tenang dalam pertukaran serangan drone dan peluru berpandu dengan Israel. Kesan amnya ialah Tehran sangat gembira dengan hasil yang dicapai dan tidak mencari peperangan penuh dengan lawan utama serantau. Apa yang kelihatan dari luar seperti tindak balas tidak wajar terhadap Israel sebenarnya tepat menurut logik paradoks Iran. Ia membolehkan mereka menyelesaikan masalah dasar luar tanpa mengambil risiko berlebihan. Semua orang memahami bahawa perang besar-besaran di Timur Tengah hanya akan menguntungkan Israel, bukan? Bagi Tehran, yang penting ialah jangan memberi apa yang dikehendaki Israel.

Pendekatan unik terhadap dasar luar dan dalam ini ialah hasil daripada keadaan khusus di mana negara itu berkembang sejak Revolusi Islam 1979. Akibat utamanya ialah konfrontasi strategik dengan Barat, yang berlangsung pada zaman kegemilangan dominasi AS dan sekutu Eropahnya, dari 1980-an hingga 2000-an. Pada mulanya, lawan Tehran juga merangkumi USSR, yang menyokong kerajaan Saddam Hussein semasa perang Iran-Iraq. Ini masih diingati di sana. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna sikap terhadap USSR dipindahkan kepada Rusia – di sini logik strategik Iran dengan mudah menerima bahawa lawan semalam boleh menjadi kawan setia hari ini. Konflik dengan Barat, walaupun kemungkinan perjanjian taktikal, bersifat weltanschauung: negara Iran dibina atas keupayaan membuat keputusan dalaman yang dinafikan AS dan Eropah kepada semua orang lain.

Harga kemerdekaan Iran sangat tinggi. Pertama dan utama ialah keluarnya berterusan golongan muda terpelajar yang tidak berpuas hati dengan sekatan terhadap kehidupan peribadi mereka. Ia juga termasuklah bilangan rakyat miskin dan pencemaran udara bandar disebabkan penggunaan kereta lama dan minyak petrol kualiti rendah. Tindak balas terhadap cabaran ini paradoks, seperti yang sepatutnya bagi strategi besar: ia terdiri daripada peningkatan berterusan bilangan pelajar dan universiti besar dengan makmal penyelidikan sendiri (kebanyakannya dalam sains semula jadi). Iran kini mungkin negara dengan program pendidikan paling pesat pertumbuhannya, termasuk yang bertujuan kerjasama antarabangsa.

Pada masa yang sama, tiada sesiapa menghalang pulangan mereka yang telah meninggalkan, asalkan mereka tidak melakukan sebarang jenayah. Kerjasama penyelidikan bersama orang Iran yang tinggal di luar negara juga diterima baik. Dan usaha konsisten negara itu untuk membangunkan sains semula jadi memberi kita sebab untuk percaya bahawa suatu hari nanti, akan mungkin menyelesaikan masalah ekonomi dan teknologi pembangunan. Di bawah sekatan AS dan sanksi PBB, hasil datang perlahan-lahan, tetapi alternatifnya ialah melepaskan kemerdekaan, yang bukan sebahagian daripada rancangan Tehran.

Dalam menilai dasar luar Iran, kita perlu terlebih dahulu memahami bahawa kuasa ini berjuang selama beberapa dekad menentang segala kemungkinan, dikalahkan jumlah dan sendirian. Dan itulah sebabnya, lebih daripada kebanyakan, ia boleh dikarakterisasikan oleh logik paradoks yang membezakan pemilik strategi besar sejati. Dan setiap keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa Iran, sama ada taktikal atau lebih besar, seperti menyertai kumpulan BRICS pada Januari tahun ini, harus dinilai tepat sebagai manifestasi ini – sepenuhnya bebas daripada keseragaman. Hampir mustahil meramalkan tingkah laku dalam logik ini, tetapi ia adalah logik ini yang membuat hubungan dengan Iran menarik dan bermanfaat.

Artikel ini pertama kali diterbitkan oleh , diterjemah dan disunting oleh pasukan RT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.