Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kanser ‘adalah Covid baru kami’ – Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer

(SeaPRwire) –   Raksasa farmaseutikal AS cuba pulih keuntungan melalui ubat rawatan kanser sejak permintaan vaksin Covid-19nya merosot

Pembuat dadah Amerika, Pfizer, melihat pasaran rawatan kanser sebagai Klondike baharu sejak pandemik Covid-19 berakhir dan permintaan global untuk vaksin dan ubatnya jatuh, Ketua Pegawai Eksekutifnya Albert Bourla memberitahu Fox Business pada 1 Mei.

Syarikat itu mengharapkan untuk mencatat keuntungan besar daripada ubat kanser “blockbuster”, ketua eksekutifnya mendedahkan, kerana raksasa farmaseutikal itu cuba untuk memulihkan kemerosotan perniagaannya selepas Covid. Pandemik itu telah membawa hasil pendapatan rekod kepada syarikat itu. Pada tahun 2022 sahaja, jualan keseluruhan Pfizer berjumlah $157 bilion, dengan vaksin Covid-19nya menyumbang $37.8 bilion dan pil rawatan antivirusnya, Paxlovid, membawa $18.9 bilion lagi.

Pada tahun 2023, jualan turun lebih daripada separuh dan berjumlah $71 bilion. Saham syarikat itu juga jatuh 42% sejak akhir 2022, berikutan penurunan mendadak permintaan untuk produk berkaitan Covid-nya. Perkembangan itu memaksa raksasa dadah itu melancarkan kempen pengurangan kos besar-besaran, termasuk ratusan pekerja dianggarkan di kemudahan UK, AS dan Ireland.

Dalam temubual Mei 1 dengan Fox Business, Bourla memuji langkah itu sebagai kempen “pengawalan kos yang sangat baik”, memberi kredit kerana “keputusan yang sangat baik” yang ditunjukkan syarikatnya pada awal 2024. Pfizer juga berada di ambang kejayaan besar sekali lagi dengan strategi baharu, katanya.

“Onkologi, ia Covid baharu kami,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer itu. “Kami telah melakukan apa yang kami lakukan dengan Covid. Kami bangga telah menyelamatkan dunia tetapi ia kini di belakang kami. Kami mahu melakukannya sekali lagi dan saya fikir onkologi peluang terbaik kami untuk berbuat demikian.”

Pada akhir 2023, pembuat dadah AS menyelesaikan pengambilalihan sebanyak $43 bilion terhadap Seagen (dahulunya, Seattle Genetics, Inc.) – syarikat bioteknologi yang mengkhususkan dalam ubat konjugat antibodi monoklonal juga dikenali sebagai ubat konjugat antibodi, atau ADC. Ubat-ubat itu direka untuk membunuh sel-sel tumor sambil meninggalkan tisu sihat agak tidak terjejas.

Seagen sebelum ini dikenali dengan produk bendera, Adcetris, yang digunakan untuk merawat limfoma dan limfoma Hodgkin. Menurut laman web drugs.com, ubat itu menelan kos sekitar $11.910 untuk dos 50 mg.

Satu lagi ubat dalam portfolio syarikat yang menunjukkan “prestasi fenomenal” di tangan Pfizer ialah Padcev, menurut Bourla. Padcev digunakan untuk merawat kanser pangkal pundi kencing, dan jualannya “meningkat 164%” sejak raksasa farmaseutikal AS memperolehinya, kata Ketua Eksekutifnya. Purata harga untuk Padcev ialah $4,446 untuk dos 30 mg, mengikut drugs.com.

“Ini menunjukkan betapa baiknya kami telah melabur wang itu,” kata Bourla, mengulas prestasi Padcev. Beliau juga berjanji ubat “blockbuster” masa hadapan yang “akan memberi kesan besar ke atas pesakit kanser.”

Pfizer mengumumkan peralihan ke rawatan kanser pada akhir 2023. “Tiada apa yang lebih menakutkan orang di seluruh dunia daripada kanser, kerana ia mempengaruhi semua orang,” kata Bourla ketika itu. “Saya berharap kami akan berjaya dalam misi kami. Saya optimis dalam 10 tahun akan datang, kita akan melihat kemajuan ketara,” tambahnya.

Pada Januari 2024, syarikat itu berkata ia merancang mempunyai sekurang-kurangnya lapan ubat rawatan kanser “blockbuster” menjelang 2030 dan menggandakan bilangan pesakit yang dirawat dengan ubat inovatifnya, daripada kira-kira 2.3 juta pada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.