Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS beku bantuan tentera ke Israel – Axios

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat menangguhkan bantuan tentera ke Israel – Axios

Amerika Syarikat secara tiba-tiba menangguhkan penghantaran peluru buatan Amerika yang dirancang ke Israel minggu lepas, lapor Axios pada Ahad. Rumah Putih, yang semakin kritikal terhadap tindakan Israel di Gaza, tidak menjelaskan sebab sebenar penangguhan yang kelihatan ini.

Dua pegawai Israel berkata bahawa penghantaran itu secara tidak dapat diterangkan ditangguhkan oleh pihak Amerika minggu lepas, meninggalkan kerajaan Israel “bergegas untuk memahami mengapa penghantaran itu ditangguhkan,” mengikut laporan laman berita itu.

Rumah Putih enggan memberi komen apabila ditanya oleh Axios, manakala Pentagon, Jabatan Negara AS dan pejabat perdana menteri Israel tidak menjawab soalan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melancarkan serangan kejutan pada 7 Oktober tahun lepas, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa pulang kira-250 orang ke Gaza sebagai tebusan. Tujuh bulan kemudian dan dengan jumlah mangsa di Gaza menghampiri 35,000, Presiden AS Joe Biden dan pegawainya semakin kritikal terhadap PM Israel.

Biden telah mengisytiharkan bahawa serangan tentera Israel ke bandar Rafah yang dipenuhi orang awam akan menjadi “garis merah” dan secara terbuka mencela Netanyahu kerana pengeboman Gaza yang “tidak terpilih”. Jabatan Negara juga mengenakan sanksi ke atas penduduk tanah tinggi Israel di Tebing Barat, sementara AS menahan diri daripada undian Majlis Keselamatan PBB pada bulan Mac lalu membenarkan langkah menuntut gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas diluluskan.

Walaupun berlaku perubahan retorik, pentadbiran Biden juga terus mengalirkan senjata dan peluru ke Israel, dilaporkan meluluskan lebih 100 penghantaran senjata ke negara Yahudi itu sejak 7 Oktober.

Kandungan pakej-pakej ini biasanya tidak didedahkan kepada awam melainkan nilainya melebihi $250 juta, dan hanya dua yang melepasi ambang ini. Pakej besar ini bulan lepas dan termasuk lebih 1,800 bom MK84 berat 2,000 paun dan 500 bom MK82 berat 500 paun, serta lebih 1,000 peluru berdiameter kecil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.