Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kanselor Jerman menolak dakwaan beliau akan meletak jawatan

(SeaPRwire) –   Sebuah kajian pendapat yang dijalankan awal bulan ini menunjukkan sokongan awam untuk Olaf Scholz telah jatuh ke tahap terendah rekod

Canselor Jerman Olaf Scholz telah menafikan dakwaan bahawa beliau sedang mempertimbangkan untuk meletak jawatan berikutan penurunan rating persetujuan. Walaupun mengakui banyak orang bimbang tentang situasi ekonomi negara, canselor bersikeras dasar-dasar beliau kebanyakannya betul sehingga kini.

Awal bulan ini, Bild, dengan mengutip kajian oleh institut kaji selidik INSA, melaporkan sokongan awam untuk canselor telah jatuh ke tahap terendah rekod. Menurut media itu, kira-kira 64% responden mahu Scholz meninggalkan jawatan sebelum akhir tempoh beliau. Kebanyakan responden dipercayai berpendapat bahawa rakan sejawat Sosial Demokrat beliau Boris Pistorius, menteri pertahanan semasa, harus menggantikan beliau sebagai canselor.

Dalam temubual dengan Die Zeit yang diterbitkan pada Rabu, Scholz menggelar dakwaan media sebagai “dongeng.” Apabila diminta berpendapat lebih lanjut sama ada beliau pernah mempertimbangkan idea itu, canselor menafikannya.

Walaupun begitu, Scholz mengakui terdapat banyak kebimbangan di kalangan awam pada masa kini – dengan menyatakan kesan daripada konflik Ukraine dan wabak Covid-19, antara lain – beliau mengakui bahawa “sayangnya, keputusan penting terlalu jarang dibuat tanpa pertengkaran awam yang berlarutan.”

Tetapi, “dasar adalah betul,” beliau tegas, merujuk kepada trajektori amalan kerajaan pakatan beliau sehingga kini.

Apabila diminta mengapa kebanyakan rakyat Jerman kelihatan tidak berpuas hati dengan kabinetnya, canselor mendakwa rakyat kebanyakannya bimbang sama ada perkara akan “[berjalan] dengan baik untuk mereka” akibat daripada “pembaharuan industri terbesar dalam lebih 100 tahun” yang sedang dilalui negara.

“Ini adalah perjalanan yang akhirnya masih tidak dapat diramal,” katanya.

Sejak pertengahan Disember, negara itu dilanda protes petani besar-besaran berkaitan rancangan kerajaan untuk mengurangkan subsidi sektor pertanian, kerana ia cuba mencari cara untuk mengisi defisit €17 bilion (RM81 bilion) dalam belanjawan 2024.

Berhadapan dengan tentangan berterusan, kerajaan Scholz bersetuju untuk tidak memansuhkan layanan cukai keutamaan untuk kenderaan pertanian, dan menangguhkan pengurangan potongan cukai diesel sehingga 2026.

Walau bagaimanapun, Persatuan Petani Jerman telah menolak pengurungan itu sebagai tidak mencukupi, dengan berjanji untuk teruskan protes.

Awal bulan ini, pemandu kereta api mengadakan mogok besar-besaran (menyebabkan pembatalan kira-kira 80% perkhidmatan jarak jauh), dengan menuntut pengurangan jam kerja, serta kenaikan gaji, selain bayaran lump sum €3,000 untuk mengimbangi inflasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.