Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran ‘sasaran sah’ – Israel

(SeaPRwire) –   Menteri Israel mengkritik Tehran kerana menyokong kumpulan militan Palestin, Hamas

Iran kini menjadi “sasaran sah” untuk serangan Israel, Menteri Ekonomi Nir Barkat telah memberitahu The Telegraph, menimbulkan kebimbangan konflik bersenjata dengan Tehran. Beliau juga mendakwa bahawa perang di Gaza tidak dijalankan dengan agresif yang cukup oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF).

“Iran adalah sasaran sah untuk Israel,” kata Barkat. “Mereka tidak akan lari dengan ini. Kepala ular adalah Tehran. “Cadangan saya adalah untuk menggunakan strategi yang digunakan oleh Presiden Kennedy dalam Krisis Peluru Berpandu Cuba. Apa yang sebenarnya dikatakannya ketika itu adalah, ‘Peluru berpandu dari Cuba akan dijawab dengan peluru berpandu ke Moscow,'” tambah menteri itu, merujuk kepada tahun 1962 ketegangan antara AS dan USSR.

Retorik Barkat menggema kenyataan terbaru oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang menyalahkan Iran kerana berdiri di belakang kumpulan militan di Gaza. Beliau mendakwa bahawa Israel sudah melancarkan serangan terus ke atas Iran. “Iran adalah kepala oktopus dan anda melihat tentakelnya di seluruh tempat dari Houthis ke Hezbollah ke Hamas,” kata perdana menteri.

Israel mendakwa bahawa Iran terlibat dalam merancang serangan Oktober 7, apabila kira-kira 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 diambil sebagai tebusan dalam serbuan mengejut Hamas berhampiran Gaza.

Israel membalas dengan melancarkan serangan udara dan operasi darat terhadap enklaf Palestin itu, yang mengakibatkan kematian kira-kira 25,000 orang, menurut pegawai kesihatan tempatan.

Iran telah menafikan mempunyai sebarang peranan dalam serangan Hamas terhadap Israel, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Iran Nasser Kanani mengatakan tuduhan sedemikian “berdasarkan alasan politik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.