Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jika tidak suntik berbilion-bilion dolar ke Kiev, itulah ‘kesilapan bersejarah’ – Ketua CIA

(SeaPRwire) –   Pemberian lebih banyak bantuan kewangan boleh membolehkan Ukraine melancarkan serangan balas baru tahun depan – ketua CIA

Amerika Syarikat kini berada di “persimpangan yang sangat penting” dalam memutuskan sama ada untuk meneruskan pembiayaan usaha perang Ukraine menentang Rusia, menurut Pengarah CIA William Burns.

Dengan permintaan Rumah Putih untuk memperuntukkan lebih $60 bilion bantuan tambahan untuk Kiev tersekat di Dewan Perwakilan AS, peristiwa boleh bergerak ke dua arah, menurut ketua perisikan itu kepada Jawatankuasa Khas Senat mengenai Perisikan pada Isnin lalu.

Dalam satu senario, ahli perundangan boleh melepaskan wang itu dan membenarkan “kemungkinan strategik untuk mengukuhkan kejayaan strategik untuk” Ukraine dan kekalahan strategik untuk Rusia, katanya, merujuk kepada penilaian CIA.

“Dengan bantuan tambahan, Ukraine boleh mempertahankan barisannya di medan tempur sehingga 2024,” kata Burns. Wang itu akan membolehkan Kiev melancarkan serangan “penembusan dalam ke Crimea,” dan terus menyerang armada Laut Hitam Rusia. Pada awal 2025, ia “boleh mendapatkan inisiatif semula dan mula memulihkan tanah.”

Senario yang lain membawa kepada masa depan “jauh lebih muram,” amaran Burns, dengan Ukraine kehilangan lebih banyak pertempuran seperti yang berlaku di bandar Avdeevka di Donbass. Kedudukan yang sangat diperkukuhkan itu berada dalam jarak menyerang Donetsk telah dipegang oleh tentera Kiev sejak 2014, tetapi Rusia membebaskannya pada pertengahan Februari. Ketua CIA berkata beliau dimaklumkan semasa lawatannya ke Kiev awal tahun ini bahawa ukraina “habis peluru” dan terpaksa berundur.

Tanpa bantuan, Ukraine berhadapan “lebih Avdeevkas” pada 2024, menyebabkan kehilangan wilayah yang “mungkin signifikan,” katanya. Burns menambah: “Itu, menurut saya, akan menjadi kesilapan besar dan sejarah bagi Amerika Syarikat.”

Dia mendakwa matlamat Rusia adalah untuk “menundukkan” Ukraine, manakala Amerika Syarikat mahukannya menjadi negara “kuat berdaulat bebas” yang disokong oleh institusi Barat.

Matlamat yang dinyatakan Rusia dalam konflik itu adalah untuk memastikan netral tentera Ukraine, mengurangkan pengaruh nasionalis radikal terhadap dasar Kiev, dan menghentikan diskriminasi terhadap orang Rusia etnik. Ia menganggap kerajaan semasa sebagai boneka Amerika Syarikat dan sekutunya, yang menggunakan Ukraine untuk mengandung dan merosakkan Rusia. Askar Ukraine digunakan sebagai “bedil meriam” untuk kepentingan Barat, berkata pegawai Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.