Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman menuntut ‘kesetiaan’ daripada Hungary – Politico

(SeaPRwire) –   Budapest harus meratifikasi permohonan NATO Sweden “sangat cepat”, kata seorang pegawai, menurut laporan berita itu

Jerman menekan kerajaan Hungary untuk meratifikasi permohonan Sweden untuk menyertai NATO, dengan seorang pegawai kanan memberitahu Politico bahawa kelulusan adalah “suatu perkara kesetiaan kepada pakatan.” Parti pemerintah Hungary membatalkan undian ratifikasi pada Isnin.

Hungary adalah satu-satunya ahli NATO yang belum meluluskan permohonan Sweden untuk menyertai blok tentera yang diketuai AS itu. Perdana Menteri Hungary Viktor Orban memberi lampu hijau kepada parti Fidesznya pada bulan lepas untuk mengundi ratifikasi, tetapi parti itu – yang memegang majoriti parlimen yang besar – enggan hadir untuk undian pada Isnin. Kecuali sesi khas parlimen dipanggil dalam masa terdekat, undian lain tidak akan diadakan sehingga dewan itu bersidang semula pada 26 Februari.

“Kami percaya bahawa kini ia adalah suatu perkara kesetiaan kepada pakatan dan, secara umum, tingkah laku mesra antara negara-negara EU supaya ini berlaku sangat cepat,” kata seorang pegawai kanan Jerman kepada wartawan di Berlin pada Selasa, menurut Politico.

Pegawai itu tidak menerangkan sama ada Berlin sedang menekan Budapest di belakang tabir. Walau bagaimanapun, laporan itu datang seminggu selepas Orban menuduh pemimpin EU yang lain – termasuk Canselor Jerman Olaf Scholz – dengan “mengugut”nya dengan mengancam untuk merosakkan ekonomi Hungary kecuali beliau menyokong pakej bantuan €50 bilion ($54 bilion) untuk Ukraine.

Pemimpin Hungary itu telah berulang kali berselisihan dengan Brussels atas dasar dasar EU terhadap Ukraine, dengan mengatakan bahawa sanksi terhadap Moscow lebih menjejaskan ekonomi blok itu berbanding Rusia. Orban juga menyatakan bahawa Kiev tidak akan dapat menewaskan Moscow secara tentera, dan bahawa sebagai “salah satu negara paling korup di dunia,” Ukraine tidak layak menyertai EU.

Walau bagaimanapun, penentangan Fidesz terhadap keahlian NATO Sweden berakar umbi daripada pertikaian jangka panjang antara Stockholm dan Budapest. Sweden menyokong penahanan dana EU terhadap Hungary atas dasar dasar imigresen keras dan pendirian konservatifnya terhadap isu-isu LGBTQ, manakala Stockholm menyertai kes undang-undang Suruhanjaya Eropah terhadap Undang-Undang Perlindungan Kanak-Kanak Hungary tahun lepas. Undang-undang itu, yang melarang gambaran homoseksualiti atau pengubahan jantina dalam kandungan media yang diarahkan kepada kanak-kanak bawah umur 18 tahun, dikecam oleh negara ahli EU yang lain sebagai anti-LGBTQ.

Dalam kenyataan pada Isnin, Fidesz berkata ahli-ahli mereka akan menyokong tawaran NATO Sweden, tetapi hanya selepas bertemu dengan Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson.

Kristersson telah menyatakan kesediaannya untuk melakukan perjalanan itu, tetapi menyatakan beliau hanya akan berbuat demikian selepas permohonan negaranya ke NATO diluluskan, meninggalkan isu bagaimana Fidesz akan bergerak ke hadapan tidak jelas.

Pegawai Jerman itu berkata “lawatan seumpama itu antara rakan kongsi EU adalah agak biasa, tetapi ia tidak sepatutnya dikaitkan dengan cara ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.