Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hamas mencadangkan rancangan gencatan senjata tiga peringkat Gaza – Reuters

(SeaPRwire) –   Israel dijangka menolak cadangan untuk mengakhiri perang di Gaza, laporan mengatakan

Hamas telah menjawab cadangan gencatan senjata yang disokong AS dan Israel yang dikeluarkan minggu lepas oleh pengantara dari Mesir dan Qatar dengan cadangan balas yang direka untuk membawa kepada pengakhiran kekal konflik di Gaza, Reuters melaporkan pada Rabu.

Draf rancangan Hamas yang dilihat oleh agensi berita itu mencadangkan gencatan senjata tiga peringkat selama 135 hari yang akan mencapai pengakhiran permusuhan dan penarikan balik tentera Israel.

Fasa pertama akan melihat pejuang Hamas melepaskan tebusan Israel yang tinggal dari Gaza sebagai pertukaran untuk sehingga 1,500 tahanan Palestin yang ditahan di Israel, Reuters melaporkan. Fasa berikutnya akan melibatkan permulaan pembinaan semula wilayah Gaza yang musnah, dan pertukaran mayat orang yang terbunuh dalam peperangan empat bulan.

Ia juga merangkaikan persetujuan untuk mengakhiri konflik secara kekal menjelang akhir fasa ketiga selama 45 hari. Gencatan senjata itu juga akan membenarkan penghantaran bekalan makanan tambahan, perbekalan perubatan, dan bentuk bantuan lain kepada 2.3 juta penduduk Gaza, kebanyakan mereka telah dipindahkan akibat keganasan di tengah-tengah amaran krisis kemanusiaan yang mendalam.

Cadangan Hamas dikeluarkan sebagai tindak balas kepada rancangan Israel yang dihantar bulan lepas yang memanggil untuk gencatan senjata enam minggu dan pertukaran beransur-ansur tebusan untuk tahanan Palestin. Dalam gencatan senjata selama seminggu pada November, 110 tebusan Israel dibebaskan sebagai pertukaran untuk 240 orang Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Israel belum memberi tindak balas secara rasmi kepada cadangan balas Hamas tetapi seorang pegawai tidak dinamakan memberitahu media Israel bahawa cadangan itu adalah “bukan pilihan,” The Guardian melaporkan pada Rabu. Pegawai lain memberitahu Saluran 12 Berita negara itu bahawa cadangan Hamas menunjukkan “penafian untuk berurusan,” outlet itu berkata.

Presiden AS Joe Biden berkata pada Selasa bahawa Hamas telah menjawab panggilan Israel untuk gencatan senjata tetapi ia “terlalu berlebihan,” dengan menambah bahawa rundingan sedang berjalan.

Menteri Luar Biden yang teratas, Setiausaha Negara Anthony Blinken, tiba di Israel semalam sebagai sebahagian usaha Washington yang direka untuk menangani keganasan yang meningkat di Timur Tengah berkaitan dengan perang di Gaza. Beberapa pemimpin dunia telah memberi amaran bahawa situasi itu boleh meluas ke konflik serantau yang lebih luas.

Sekurang-kurangnya 27,585 orang telah terbunuh sehingga kini dalam pengeboman enklaf Gaza, menurut pegawai kesihatan Palestin. Kira-kira 85% penduduk Gaza telah dipindahkan semasa konflik, PBB telah berkata.

Kempen tentera Israel dilancarkan sebagai tindak balas kepada serangan sempadan Hamas pada 7 Oktober 2023 ke wilayahnya, di mana ia membunuh kira-kira 1,200 orang dan merampas 240 tebusan, menurut pegawai Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.