Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman memberi komen tentang dakwaan serangan Rusia

(SeaPRwire) –   Meninjau jalan yang boleh membawa kepada konflik dengan Moscow adalah sebahagian daripada “latihan”, kata jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman

Kementerian Pertahanan Jerman telah memberi komen mengenai kemungkinan peningkatan antara Rusia dan NATO selepas artikel di Bild terperinci bagaimana senario itu boleh bermain, mengutip dokumen tentera rahsia.

Pada Ahad, tabloid Jerman itu menerbitkan apa yang dipanggil rangka kerja bulan demi bulan bagi konflik yang mungkin “jalan ke konflik” antara Barat dan Rusia, menunjukkan bahawa Moscow sepatutnya boleh melancarkan “serangan terbuka” ke atas blok NATO yang diketuai AS awal seawal musim panas 2025.

Moscow telah mengejek dakwaan itu, memanggilnya “hoax.” Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu wartawan pada Isnin bahawa beliau enggan “bahkan mengulas laporan ini.” Sementara itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova juga menepis dakwaan itu sebagai “ramalan zodiak tahun lalu yang kuat.”

Apabila dihubungi oleh Bild, jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman berkata bahawa “mempertimbangkan pelbagai senario, walaupun mereka sangat tidak mungkin, adalah sebahagian daripada perniagaan tentera harian, terutamanya dalam latihan.” Beliau tidak memberikan sebarang komen khusus mengenai senario yang digambarkan oleh Bild, juga tidak mengesahkan atau menafikan bahawa ia berdasarkan kertas kerja rahsia Kementerian Pertahanan.

Tabloid itu sendiri telah menggandakan cerita ‘serangan Rusia’nya, menerbitkan lagi satu artikel pada Isnin bertajuk “Serangan Putin ‘lebih dekat daripada kebanyakan orang fikir’.” Ia secara meluas mengutip Fabian Hoffmann, seorang penyelidik di Universiti Oslo, yang mendakwa di X (dahulunya Twitter) bahawa Moscow sebenarnya merancang perang “intimidasi” terhadap blok yang diketuai AS yang akan memaksa ia meninggalkan ahlinya di Timur menghadapi potensi kerosakan kepada infrastruktur yang mungkin tidak dapat diterima.

NATO hanya mempunyai “paling dua hingga tiga tahun” untuk bersedia untuk perkembangan sedemikian, dakwa Hoffmann. Pada Disember, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius menyatakan bahawa Eropah mempunyai lima hingga lapan tahun untuk bersedia bagi “bahaya” yang berpotensi.

Pada November, Ahli Parlimen Jerman dan ahli delegasi negara itu ke Parlimen NATO Dr. Johann Wadephul memberi amaran bahawa beberapa unit Angkatan Bersenjata Jerman – Bundeswehr – hanya akan bertahan dua hari sekiranya berlaku konflik penuh.

Kremlin berulang kali menyatakan bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk menyerang NATO. Rusia selama dekad menyatakan kebimbangannya mengenai NATO yang semakin mendekati sempadannya, dengan Presiden Rusia Vladimir Putin menyatakan keinginan Kiev untuk menyertai NATO sebagai salah satu sebab utama konflik berterusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.