Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis mengeluarkan ancaman baharu kepada kapal-kapal Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Kumpulan pemberontak telah bersumpah untuk teruskan serangannya dan menargetkan kapal-kapal AS berikutan serangan udara Barat

Pemberontak Houthi Yemen telah bersumpah untuk lebih serangan terhadap kepentingan pengangkutan Amerika Syarikat di kawasan Laut Merah, dengan mengatakan serangan udara AS dan UK terhadap kumpulan pro-Iran baru-baru ini telah membuat kapal-kapal sedemikian menjadi sasaran sah untuk dimusnahkan.

“Amerika Syarikat kini berada di ambang kehilangan keselamatan maritimnya,” kata jurucakap Houthi Nasruldeen Amer kepada Al Jazeera pada Isnin. Kumpulan militan sebelum ini mendakwa mereka hanya akan menargetkan kapal-kapal Israel dan kapal-kapal yang menuju ke Israel – bersekutu dengan Hamas ketika peperangan di Jalur Gaza – tetapi jurucakap itu berkata bahawa berikutan serangan udara AS-UK di Yemen, “cukup jika ia adalah Amerika.”

Militan Houthi sudah membuktikan hujah itu lebih awal pada Isnin, menyerang kapal kontena milik AS dengan peluru berpandu di Teluk Aden. Pusat Pemerintahan Pusat AS (CENTCOM) mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa kapal kargo Gibraltar Eagle terus melanjutkan perjalanannya selepas serangan peluru berpandu itu, yang tidak menyebabkan kematian dan kerosakan besar. CENTCOM juga mendakwa bahawa pesawat pejuang AS menembak jatuh peluru berpandu yang dilancarkan dari kawasan Yemen di bawah kawalan Houthi ke arah kapal perang USS Laboon, beroperasi di Laut Merah selatan, pada Ahad.

Houthis telah melancarkan puluhan serangan drone dan peluru berpandu di Laut Merah sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober. Kumpulan itu telah bersumpah untuk teruskan serangan sehingga peperangan berakhir dan bantuan kemanusiaan dibekalkan ke enklaf Gaza. Syarikat-syarikat pengangkutan utama telah bertindak dengan mengelakkan laluan Laut Merah ke Terusan Suez, laluan kargo terpantas dari Asia ke Eropah, mengganggu lalu lintas di kawasan yang biasanya menanggung 15% jumlah kapasiti komersial pengangkutan dunia.

Sebagai tindak balas, AS dan UK telah melancarkan kempen pengeboman antarabangsa, dipanggil “Operasi Prosperity Guardian,” dengan matlamat yang dinyatakan untuk menjadikan Laut Merah selamat untuk lalu lintas komersial pengangkutan. Pesawat pejuang British dan Amerika melancarkan serangan udara sekitar 70 terhadap sasaran Houthi di Yemen pada Khamis dan Jumaat lepas. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby mendakwa serangan udara itu mempunyai “kesan yang baik,” tetapi laporan New York Times pada Sabtu menyatakan serangan itu gagal mengurangkan potensi tentera kumpulan pemberontak secara signifikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.