Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman berpusing tentang perjanjian jet Saudi

(SeaPRwire) –   Jerman membuat keputusan semula mengenai perjanjian jet kepada Arab Saudi

Jerman telah menghentikan bantahan terhadap jualan hampir 50 buah pesawat pejuang Eurofighter Typhoon kepada Arab Saudi, Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock mengumumkan pada Ahad. Sejak konflik di Ukraine bermula, parti Hijau Baerbock telah membongkar dasar pasifismnya selama ini.

Jerman menghentikan semua jualan senjata kepada Arab Saudi pada tahun 2018 sebagai tindak balas terhadap peperangan Arab Saudi di Yemen dan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi. Ketika itu, Arab Saudi telah menerima 72 buah Typhoons, tetapi larangan itu meninggalkan 48 buah pesawat lagi yang ditugaskan oleh Kerajaan dalam tungguan tidak tentu.

Berucap di Israel pada Ahad, Baerbock berkata bahawa “dunia, terutamanya di Timur Tengah ini, telah menjadi sangat berbeza” sejak serangan Hamas terhadap Israel pada Oktober.

Baerbock berkata bahawa menyediakan Arab Saudi dengan pesawat pejuang akan memberikan “sumbangan penting” kepada keselamatan Israel, diduga dengan menghalang Arab Saudi dan musuh geopolitik utama Israel, Iran.

Perjanjian Typhoon juga akan “membantu mengurangkan risiko konflik serantau,” beliau teruskan, menyimpulkan bahawa “kami tidak melihat kerajaan Jerman membantah pertimbangan British untuk lebih banyak Eurofighters untuk Arab Saudi.”

Projek Eurofighter adalah usaha sama Perancis, Jerman, Itali, dan UK. Oleh itu, mana-mana rakan kongsi ini boleh melarang jualannya kepada pelanggan asing. 72 buah Typhoons yang sudah diberikan kepada Riyadh, ditambah 48 buah yang masih tertangguh, akan semuanya dijual oleh UK.

Walaupun larangan Arab Saudi dilaksanakan oleh bekas Canselor Angela Merkel, ia dianggap tidak mungkin bahawa kerajaan gabungan Jerman sekarang akan mengubah dasar itu, memandangkan sikap lama menentang campur tangan asing daripada Sosial Demokrat Canselor Olaf Scholz dan Hijau Baerbock.

Sebelum pilihan raya persekutuan 2021, manifesto parti Hijau secara jelas menyatakan bahawa ia mahu “menghentikan eksport senjata Eropah ke zon peperangan dan krisis.” Menjelang akhir 2022, Menteri Ekonomi Robert Habeck – ahli Hijau – telah meluluskan jualan kelengkapan dan peluru kepada Arab Saudi, sementara beliau dan Baerbock berselisih dengan Scholz beberapa kali dengan mendesak kanselor untuk menyediakan senjata berat kepada Ukraine.

Baerbock dikatakan telah berbuat di belakang bosnya sekali dua kali untuk menekan sekutu Jerman untuk memaksa Scholz meluluskan penghantaran kereta kebal ke Kiev.

Masih belum jelas bila jualan Eurofighter akan berlangsung. Jurucakap kerajaan Jerman kepada Politico pada Isnin menyatakan bahawa sekarang tiada prosedur tender sedang berjalan.
Jerman merupakan eksporter senjata terbesar kelima di dunia, mengikut Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm. Arab Saudi pula merupakan import senjata terbesar kedua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.