Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman akan meletakkan majoriti tentera di bawah arahan NATO – Pistorius

(SeaPRwire) –   Menteri pertahanan juga mengumumkan bahawa Berlin telah membeli tiga sistem pelancar roket HIMARS untuk Ukraine

Kebanyakan Bundeswehr (Angkatan Tentera Jerman) akan berada di bawah pemerintahan NATO menjelang 2025, dengan kira-kira 35,000 askar ditempatkan pada “tahap kesediaan tertinggi,” Menteri Pertahanan Boris Pistorius mengumumkan semasa ucapan utama di Universiti Johns Hopkins di Washington pada Khamis.

Pengumuman itu datang ketika Jerman berjuang untuk menyelesaikan kekurangan besar tenaga manusia dan peralatan dalam tentera daratnya, dengan banyak barang ganti yang dibeli untuk Bundeswehr dihantar untuk membantu Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia. Laporan parlimen pada bulan Mac mendedahkan bahawa tentera darat juga “menjadi tua dan mengecil,” dengan 20,000 jawatan kosong dan kadar pengunduran yang “sangat tinggi.”

“Keselamatan sekutu kami adalah keselamatan kami. Oleh itu, menjelang tahun depan, majoriti Bundeswehr akan ditempatkan di bawah pemerintahan NATO,” kata Pistorius dalam ucapannya pada Khamis, menambah bahawa “kira-kira 35,000 daripadanya akan berada pada dua tahap kesediaan tertinggi.”

Menteri itu berkata tumpuan Berlin kekal pada “melindungi sekutu kami di barisan timur NATO,” dan menunjuk kepada langkah-langkah terkini Jerman untuk meningkatkan kehadiran tentera di rantau itu.

Bulan lepas, Jerman menghantar pasukan hadapan askar ke Lithuania sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menubuhkan briged perisai penuh kekuatan 4,800 orang, yang akan ditempatkan secara tetap di negara Baltik bersempadan Rusia itu menjelang 2027. Ketika itu, Moscow berkata langkah itu akan memerlukan “langkah-langkah khas” diambil sebagai tindak balas.

Berucap tentang penempatan di Lithuania di AS, Pistorius memanggilnya “kes tanpa sebelumnya dalam sejarah Jerman” dan “isyarat jelas” kepada Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa “setiap inci” wilayah NATO akan dipertahankan.

Sebelum itu pada hari yang sama, Pistorius juga bertemu dengan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin, dan mendedahkan bahawa Berlin telah membeli tiga pelancar roket berbilang HIMARS buatan AS untuk Ukraine.

“Mereka datang dari stok Angkatan Bersenjata AS dan akan dibayar oleh kami,” katanya. Pelancar HIMARS dipasang pada sasis trak dan boleh menembak beberapa peluru berpandu secara cepat.

Pistorius juga memberi komen tentang kemungkinan memperkenalkan semula perkhidmatan tentera wajib di Jerman untuk membantu menyelesaikan masalah tenaganya, dengan berkata keputusan negara itu untuk menamatkan pengerahan paksaan pada tahun 2011 adalah “kesilapan.”

Zaman sudah berubah, katanya, dan “Saya yakin Jerman memerlukan bentuk pengerahan paksaan.” Bagaimanapun, Canselor Jerman Olaf Scholz kelihatan kurang berminat dengan idea itu, dengan berkata tahun lepas bahawa memperkenalkan semula pengerahan paksaan “bukanlah idea yang baik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.