Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jaksa penyiasat krisis tebusan Ecuador dibunuh (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pegawai itu ditembak mati di tengah jalan raya oleh penyerang yang disyaki mempunyai kaitan dengan jenayah terancang

Peguam negara Ecuador mengesahkan bahawa pendakwa yang ditugaskan untuk menyiasat serangan dramatik minggu lepas ke atas sebuah stesen televisyen tempatan telah ditembak mati, menurut peguam negara negara itu. Serangan ke atas stesen TV itu disiarkan secara langsung di udara, dengan beberapa pekerja ditawan oleh penyerang bersenjata.

Cesar Suarez, seorang pendakwa untuk wilayah Guayas, dibunuh di Guayaquil pada hari Rabu, dilaporkan ditembak sekurang-kurangnya 20 kali ketika bergerak melalui bahagian utara bandar itu. Peguam Negara Diana Salazar kemudian mengakui penembakan itu dalam kenyataan.

“Berikutan pembunuhan rakan sekerja kami Cesar Suarez… Saya akan tegas: kumpulan jenayah terancang, penjenayah, pengganas tidak akan menghalang komitmen kami kepada masyarakat Ecuadoran,” katanya, sambil menambah bahawa pasukan keselamatan telah ditempatkan dalam keadaan siaga yang lebih tinggi.

Imej yang diperoleh oleh AFP didakwa menunjukkan kenderaan pendakwa itu berlubang dengan peluru di jalan di Guayaquil. Dalam temubual dengan media tempatan awal minggu ini, Suarez berkata beliau biasanya tidak bergerak bersama pengawal badan polis.

Menurut beberapa laporan media yang mengutip sumber kerajaan, Suarez memimpin siasatan ke dalam serangan stesen TV minggu lepas, di mana penyerang bersenjata menyerbu studio siaran TC Television bersenjata dengan raifal dan bahan letupan dan menawan tebusan – semuanya dengan kamera masih berjalan.

Berikutan pertempuran ringkas dengan pihak penguatkuasa undang-undang, pasukan keselamatan bersenjata berat memasuki bangunan dan menahan 13 penyerang. Ketua Polis Negara Cesar Augusto Zapata Correa kemudian berkata bahawa “senjata, bahan letupan dan bukti lain” telah dijumpai di tapak kejadian, dan melaporkan tiada kematian semasa insiden itu.

Krisis tebusan di udara itu datang ketika Ecuador tenggelam dalam kekacauan berikutan gelombang keganasan yang berkaitan dengan jenayah terancang, dengan insiden penculikan dilaporkan di sebuah universiti, sebuah hospital, penjara, dan stesen polis. Kumpulan jenayah dilaporkan telah melancarkan serangan berkoordinasi di seluruh negara, meletupkan bahan letupan dan menawan tebusan, termasuk puluhan pengawal penjara dan pegawai polis di tiga bandar. Serangan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 20 orang terbunuh.

Sebagai tindak balas, Presiden Daniel Noboa mengisytiharkan darurat kebangsaan dan mengerahkan kira-kira 22,000 pegawai keselamatan untuk mengekalkan ketenteraman, juga memerintahkan sekolah ditutup dan mengenakan jam malam seluruh negara.

Sebelum dibunuhnya pada Rabu, Suarez dilaporkan telah menemu ramah 13 penyerang yang ditahan berikutan insiden studio TV dan sedang bekerja untuk menentukan siapa yang memerintah serangan itu. Beliau sebelum ini pernah bekerja pada beberapa kes berprofil tinggi yang melibatkan pengedar dadah, jenayah terancang, dan rasuah kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.