Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel melancarkan peluru berpandu ke atas Iran – ABC News

(SeaPRwire) –   Pertahanan udara dilaporkan telah diaktifkan di beberapa wilayah Republik Islam

Israel melancarkan peluru berpandu ke arah Iran pada waktu pagi Jumaat, ABC News melaporkan, dengan merujuk kepada seorang pegawai kanan Amerika Syarikat.

Agensi berita Iran Mehr melaporkan bahawa beberapa letupan telah didengari sekitar pukul 4 pagi masa tempatan di langit bandar Isfahan yang terletak di tengah-tengah negara.

Penyiar IRNA menyatakan bahawa Israel menyerang sasaran di Syria dan Iraq, menyerang lapangan terbang tentera dan tapak radar.

Hossein Dalirian, jurucakap program angkasa awam Iran, menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa beberapa drone telah ditembak jatuh. Beliau menambah bahawa tiada pengesahan serangan peluru berpandu ke atas Isfahan.

Menurut Al Jazeera, Iran menangguhkan penerbangan di beberapa lapangan terbang, termasuk yang berada di Tehran dan Isfahan.

Pada 1 April, Israel menyerang bangunan konsulat Iran di Damascus, Syria, membunuh tujuh pegawai kanan dengan Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Quds Force. Iran membalas dengan melepaskan satu serangan bergegaran drone dan peluru berpandu ke arah Israel pada 13 April. Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyatakan bahawa kebanyakan projektil berjaya dihalang dan hanya mengalami kerosakan kecil di darat.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.