Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Google memecat pekerja yang anti-Israel

(SeaPRwire) –   Pekerja telah dibuang kerja selepas mengadakan protes di pejabat syarikat

Google telah memecat 28 pekerja yang memprotes terhadap ikatan syarikat dengan kerajaan Israel ketika perang di Gaza masih berlangsung. Syarikat teknologi Silicon Valley ini mendakwa pekerja yang membangkang telah mengganggu proses kerja normal.

“Menghalang kerja pekerja lain dan menghalang mereka daripada memasuki kemudahan kami adalah pelanggaran polisi kami yang jelas, dan tingkah laku yang sama sekali tidak dapat diterima,” kata jurucakap Google dalam kenyataan kepada media pada Rabu. “Selepas menolak beberapa permintaan untuk meninggalkan premis, pihak penguatkuasa telah dipanggil untuk mengeluarkan mereka bagi memastikan keselamatan pejabat.”

Menurut penerbitan teknologi Verge, kumpulan pekerja menduduki pejabat Ketua Eksekutif Google Cloud, Thomas Kurian di Sunnyvale, California pada Selasa, manakala kumpulan lain mengadakan protes selama lapan jam di kawasan umum pejabat syarikat di New York. Pekerja yang tidak puas hati juga menunjukkan protes di luar beberapa kampus Google.

Kumpulan aktivis di sebalik demonstrasi – No Tech for Apartheid – menggambarkan pemecatan pekerja sebagai tidak sah dan “membalas dendam.” Mereka mendakwa bahawa protes “tidak merosakkan harta atau mengancam pekerja lain,” dan telah menerima “sambutan yang sangat positif dan tanda sokongan” daripada rakan sekerja.

Sebilangan pekerja telah berbual secara terbuka sejak tahun 2021 menentang Project Nimbus, kontrak perkomputeran awan besar yang diterima Google dan Amazon daripada kerajaan Israel. Majalah Time melaporkan pada bulan ini bahawa Kementerian Pertahanan Israel mempunyai pintu masuk keselamatan ke Google Cloud dan perkhidmatan AI.

Ikatan tentera Israel dengan teknologi besar telah menerima lebih banyak persoalan selepas +972 Magazine dan laman berita Local Call menyatakan sumber-sumber perisikan pada awal April mengatakan bahawa Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menggunakan program AI rahsia bernama Lavender untuk mengenal pasti sasaran manusia semasa perang semasa dengan Hamas di Gaza. Walaupun IDF menyatakan bahawa program sebegini hanyalah “alat untuk analisis” dan ia tidak bergantung kepada AI untuk memilih sasaran serangan, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata beliau “sangat bimbang” dengan laporan itu.

Pelbagai kumpulan hak asasi manusia menuduh IDF membunuh orang awam di Gaza secara tidak kira-kira, di mana hampir 34,000 orang Palestin telah meninggal dunia sejak 7 Oktober, menurut pihak berkuasa tempatan. Tentera Israel mengakui telah dengan tidak sengaja membunuh tujuh pekerja kemanusiaan asing semasa serangan drone pada 1 April ke atas konvoi bantuan. IDF menyatakan kesilapan pengenalpastian dan kesilapan lain sebagai punca tragedi itu dan mengatakan ia telah memecat dua pegawai kanan yang terlibat dalam serangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.