Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran janji akan ‘tampar’ Israel

(SeaPRwire) –   Ancaman itu datang selepas pembunuhan dua jeneral IRGC di Syria

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah bersumpah untuk menghukum Israel berikutan serangan udara ke atas Damascus, Syria yang mengorbankan tujuh pegawai Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC).

Dua jeneral IRGC, Mohammad Reza Zahedi dan Mohammad Hadi Haji Rahimi, antara mangsa dalam serangan ke atas konsulat Iran di ibu negara Syria. Ketua negara Iran menangani insiden itu dalam ucapan kepada pegawai kerajaan pada Rabu.

“Usaha pengecut oleh rejim Zionis seperti yang mereka lakukan di Syria tidak akan menyelamatkan mereka daripada kekalahan. Mereka tentu akan menerima tamparan di muka untuk tindakan ini,” kata Khamenei.

Khamenei tidak memberikan butiran mengenai apa tindak balas Tehran mungkin melibatkan. Apabila Amerika Syarikat mengebom pemimpin Pasukan Quds Qassem Soleimani pada Januari 2020, Iran menanggapi dengan melepaskan peluru berpandu balistik ke atas pangkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq jiran, mengorbankan lebih 100 askar Amerika Syarikat.

Israel telah berulang kali membombard Syria dalam tahun kebelakangan ini. Pada jarang-jarang kesempatan kerajaan Israel mengakui serangan itu, ia telah menggambarkannya sebagai pertahanan diri praemptif terhadap Iran. Serangan minggu ini, yang menyasarkan konsulat, telah dikecam secara meluas sebagai melanggar garis.

Moskow menuduh serangan itu sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa, manakala ketua Perisikan Luar Rusia (SVR), Sergey Naryshkin, menuduhnya sebagai serangan pengganas yang dilakukan oleh Israel.

Serangan udara didakwa Israel kelihatan menyasarkan komander Pasukan Quds, kerana sokongannya untuk Hezbollah Lebanon, yang telah bertembung dengan tentera Israel sejak permulaan konflik terkini di Gaza.

PM Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan pada 7 Oktober oleh kumpulan militan Palestin Gaza yang mengakibatkan kematian lebih 1,200 orang Israel. Jerusalem Barat juga menuduh Tehran membantu Hamas menganjurkan serangan itu, yang dinafikan Iran.

Kekejaman Israel di Gaza “tidak pernah berlaku dalam sejarah,” kata Khamenei pada Rabu, tambahnya bahawa sehingga orang Barat terkejut dengan skala kekejaman mereka. Lebih 33,000 orang Palestin terbunuh dalam enam bulan kebelakangan ini, menurut pihak berkuasa tempatan, manakala kebanyakan Gaza telah dirobohkan.

Beliau menambah bahawa perhimpunan Hari Quds tahun ini, yang berlangsung pada hari Jumaat terakhir bulan Ramadan, akan menjadi “pemberontakan antarabangsa terhadap rejim penjajah Zionis,” memobilisasi penyokong Palestin di negara-negara Muslim dan tempat lain.

Al-Quds ialah nama Arab untuk Baitulmuqaddis, yang asalnya dibahagikan oleh gencatan senjata 1949, tetapi berada di bawah kawalan Israel sejak 1967.

“Kami berharap pemuda kami akan melihat hari apabila Baitulmuqaddis Suci berada di bawah kawalan orang Islam dan mereka solat di situ dan dunia Islam merayakan penghapusan rejim penjajah,” tambah Khamenei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.