Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

IDF mengesahkan ‘kerosakan kecil’ kepada pangkalan tentera

(SeaPRwire) –   Iran melancarkan lebih daripada 200 drone dan peluru berpandu terhadap Israel, tentera berkata

Israel dan sekutunya telah berjaya menembak jatuh majoriti besar drone dan peluru berpandu yang dilancarkan oleh Iran semalam, dengan hanya sebuah pangkalan tentera mengalami kerosakan kecil kepada infrastruktur, Tentera Pertahanan Israel (IDF) melaporkan pada Ahad.

Tehran melancarkan serangan udara berperingkat terhadap Israel pada petang Sabtu, sebagai tindak balas kepada serangan udara ke atas kompleks diplomatik Iran di Syria, yang mengorbankan tujuh ahli tentera Tehran, termasuk dua jeneral. Walaupun Israel kekal senyap mengenai serangan udara – kebiasaan mereka selepas pembunuhan luar negara – Tehran menuduh IDF menyerang kedutaan mereka.

Lebih daripada 200 drone, peluru berpandu dan peluru berpandu balistik dilancarkan dari Iran semalam, IDF dalam kenyataan media pada pagi Ahad.

“Kebanyakan besar peluru berpandu telah dihalang di luar sempadan Negara Israel oleh Sistem Pertahanan Udara Kami,” kata jurucakap IDF Laksamana Muda Hagari, menambah hanya “beberapa peluru berpandu jatuh di dalam wilayah Israel.”

“Pada peringkat ini, kami sedar seorang kanak-kanak telah cedera, dan serangan ke atas pangkalan IDF di selatan, di mana hanya kerosakan kecil kepada infrastruktur,” beliau tambah.

Pasukan Pengawal Revolusi Iran mengagungkan serangan besar-besaran mereka terhadap Israel sebagai kejayaan, mendakwa tentera Iran berjaya “menyerang dan memusnahkan” beberapa “sasaran tentera penting,” tanpa memberikan butiran lanjut.

Walau bagaimanapun, media Israel mendakwa 99% drone dan peluru berpandu Iran telah dihalang oleh jet pejuang, sistem pertahanan udara Arrow dan David’s Sling, dengan mengutip pegawai-pegawai Barat Jerusalem.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.