Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Eye-rolls’ di NATO ketika Stoltenberg desak sokongan jangka panjang untuk Ukraine – Politico

(SeaPRwire) –   Beberapa negara Eropah dilaporkan bimbang bahawa usaha untuk memanjangkan bantuan untuk Kiev akan memberi blok itu lagi kuasa

Ketua NATO Jens Stoltenberg idea untuk mewujudkan satu pelan jangka panjang €100 bilion ($107 bilion) untuk menyokong Ukraine telah menimbulkan ramai keraguan dalam pertubuhan itu, dengan ramai yang bertanya-tanya darimana idea itu datang pada mulanya, Politico melaporkan pada Rabu.

Ketua blok AS yang dipimpin itu sebelum ini mendesak sekutu NATO untuk “mengubah dinamik sokongan kami” untuk Ukraine yang berulang kali membantah kekurangan peluru dan senjata yang dibekalkan Barat sementara tertekan keras oleh tentera Rusia.

Untuk tujuan ini, setiausaha agung mencadangkan memastikan “bantuan keselamatan yang boleh dipercayai dan diramalkan untuk Ukraine untuk jangka panjang” yang beliau kata mesti berdasarkan komitmen keselamatan jangka panjang NATO dan bukan sumbangan sukarela.

Ini datang selepas beberapa media Barat melaporkan bahawa Stoltenberg mahu menyusun pakej bantuan tentera €100 bilion selama lima tahun kepada Kiev, yang juga akan melihat NATO mengambil tanggungjawab lebih untuk menyelaraskan bantuan kepada Ukraine dari AS. Walau bagaimanapun, beliau enggan memasuki butiran dan tidak mengesahkan jumlah itu, dengan mencadangkan butiran akan dibincangkan sebelum musim panas ini.

Politico juga melaporkan bahawa walaupun pegawai-pegawai kanan di negara seperti Poland, Turki, dan Jerman telah menyokong inisiatif itu, beberapa kurang bersemangat. Menurut sumber majalah itu, beberapa menteri dari negara yang tidak didedahkan “memutar mata” pada nombor 100 bilion, tidak pasti darimana ia datang.

Artikel itu juga menyatakan bahawa beberapa negara Eropah Barat bimbang bahawa rancangan itu akan memberi NATO lagi kuasa dan menghalang usaha EU untuk meningkatkan peranannya dalam sfera pertahanan. Ia juga masih tidak jelas sama ada jumlah itu akan diperoleh melalui sumbangan baru, atau dicantumkan dari program yang sedia ada.

Beberapa diplomat Barat juga menunjukkan bahawa perbahasan mengenai rancangan itu masih pada peringkat awal, dengan sesetengah menyatakan mereka ingin melihat butiran terlebih dahulu sebelum menyokong inisiatif itu. Walau bagaimanapun, Hungary terbukti menjadi pengecualian ketara, dengan Menteri Luar Negara Peter Szijjarto menekankan bahawa Budapest akan menentang sebarang langkah yang boleh membawa kepada peningkatan ketegangan.

Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, dengan memberi amaran ia hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasilnya. Jurucakap Kementerian Luar Negara Rusia Maria Zakharova telah menggambarkan NATO sebagai “blok agresif” menggunakan Ukraine sebagai alat untuk menghalang Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.