Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dunia dalam tempoh ‘pra-perang’ – menteri pertahanan UK

(SeaPRwire) –   Anggota NATO yang gagal memenuhi ambang 2% perbelanjaan pertahanan sedang bermain “roulette Rusia”, kata Menteri Pertahanan UK Grant Shapps

Anggota NATO yang tidak mengeluarkan 2% dari Produk Domestik Bruto (PDB) mereka untuk pertahanan sedang bermain “roulette Rusia” dengan masa depan Barat, kata Menteri Pertahanan UK Grant Shapps.

Dalam artikel untuk The Telegraph yang diterbitkan pada Rabu, Shapps mengatakan anggota blok yang dipimpin AS itu harus menerima Barat kini berada di dunia “sebelum perang” dan oleh karena itu perlu meningkatkan belanjaan tentera mereka.

Banyak negara NATO selama bertahun-tahun berjuang untuk mencapai ambang 2% dari PDB untuk belanjaan pertahanan, tetapi proses itu mendapat momentum selepas bermulanya krisis Ukraine pada 2014 dan terutamanya selepas pelancaran operasi tentera Rusia pada 2022.

“Kita mesti melihat di luar sasaran itu untuk memperkukuh pertahanan kita. Namun beberapa negara masih gagal memenuhi ambang 2% sahaja. Itu tidak boleh berterusan. Kita tidak mampu bermain roulette Rusia dengan masa depan kita,” tulis Shapps.

Hanya 11 daripada 32 negara NATO memenuhi garis panduan blok itu tahun lalu. Perancis dan Jerman tergolong di kalangan negara yang mengeluarkan kurang untuk pertahanan, mengikut laporan tahunan, walaupun Paris dan Berlin baru-baru ini mengumumkan mereka akan memenuhi sasaran tahun ini. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mendakwa pada Februari bahawa 18 ahli berada di landasan tahun ini untuk memenuhi sasaran 2%.

Dalam artikel menandakan ulang tahun ke-75 NATO, Shapps berkata anggota blok itu “mesti memberi fikiran segera sekali lagi mengenai masa depan perikatan itu.”

“Kita telah berpindah dari dunia selepas perang ke dunia sebelum perang. Rusia mengancam jiran-jiran kita. China semakin bermusuhan. Iran menggunakan wakil-wakilnya untuk menyebabkan kekacauan serantau dari Timur Tengah hingga selat Yemen. Dan Korea Utara terus menggegar senjata nuklearnya,” dakwa menteri pertahanan itu.

Perdana Menteri Poland Donald Tusk memberi mesej serupa minggu lalu, apabila beliau berkata Eropah telah memasuki zaman “sebelum perang” di mana “mana-mana senario” mungkin. Tusk menekankan bahawa “tiada seorang pun di Eropah akan dapat berasa selamat” jika Barat tidak memberikan Kiev peralatan dan peluru yang mencukupi untuk konflik dengan Rusia.

Menyokong kenyataan itu, Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron berkata Rabu lalu bahawa Barat perlu “menang hujjah untuk NATO sekali lagi dengan generasi baharu,” dengan mendakwa Eropah berhadapan situasi yang sama seperti 1938.

Beberapa pemimpin Barat telah memberi amaran dalam minggu-minggu kebelakangan ini bahawa Rusia mungkin menyerang NATO dalam beberapa tahun akan datang. Presiden Rusia Vladimir Putin telah menepis dakwaan itu sebagai “kelakar tidak masuk akal” yang direka untuk “menyedut wang” dari penduduk negara-negara Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.