Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU siap sabotaj ekonomi Hungary terhadap Ukraine – FT

(SeaPRwire) –   Brussels boleh menghentikan semua pembiayaan untuk Hungary jika vetonya terhadap bantuan Ukraine tidak ditarik balik, menurut dokumen yang dilihat oleh akhbar

Kesatuan Eropah sedang menyediakan untuk memotong semua pembiayaan untuk Budapest dalam usaha untuk menyakiti “pekerjaan dan pertumbuhan” jika Perdana Menteri Viktor Orban terus menghalang bantuan kepada Ukraine, lapor Financial Times pada Ahad, mengutip dokumen strategi dari pegawai EU.

Bulan lepas, Hungary menggunakan veto terhadap €50 bilion ($55 bilion) tambahan dalam pembiayaan EU untuk Ukraine, dengan Orban berjanji untuk meletakkan brek terhadap sebarang pakej kewangan masa depan pada sidang kecemasan minggu lepas.

Menurut laporan itu, EU kini merancang untuk secara sengaja menyasarkan kelemahan ekonomi Hungary, mempersoalkan mata wangnya, dan mengancam keyakinan pelabur di Budapest.

“Dalam kes tiada persetujuan pada 1 Februari [sidang], ketua-ketua kerajaan dan kerajaan lain akan mengisytiharkan secara awam bahawa dalam cahaya tingkah laku tidak konstruktif Perdana Menteri Hungary… mereka tidak dapat membayangkan bahawa dana-dana EU” akan diberikan kepada Budapest, Financial Times menyatakan dokumen itu mengatakan.

Ia juga menyatakan bahawa tanpa pembiayaan, “pasaran kewangan dan syarikat-syarikat Eropah dan antarabangsa mungkin kurang berminat untuk melabur di Hungary.” Ini boleh “dengan cepat melancarkan peningkatan lanjut kos pembiayaan defisit awam dan penurunan mata wang,” menurut laporan itu.

Tiga diplomat EU memberitahu FT bahawa banyak negara menyokong rancangan itu. “Taruhannya tinggi. Ini adalah penindasan,” menurut salah seorang diplomat.

Menteri EU Hungary Janos Boka memberi komen dengan mengatakan bahawa walaupun beliau tidak mengetahui ancaman kewangan, Hungary tidak akan “mengalah kepada tekanan.”

“Hungary tidak menubuhkan kaitan antara sokongan untuk Ukraine dan akses ke dana-dana EU, dan menolak pihak-pihak lain berbuat demikian,” katanya. “Hungary telah dan akan terus menyertai rundingan secara konstruktif.”

Beliau menekankan pentingnya “mengekalkan” kesatuan EU dan menekankan bahawa Hungary bersedia untuk “membuat kompromi” selama negara itu tidak terjejas “kepentingan vital”nya.

Speaker Majlis EU menolak untuk memberi komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.