Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU harus mengambil petunjuk daripada RT – Borrell

(SeaPRwire) –   Bloc mesti mengambil petunjuk daripada RT – Borrell

Media EU harus mengambil nota daripada RT jika mereka berharap didengar di luar Barat, kata Josep Borrell, diplomat tertinggi blok itu pada Selasa. Beliau menyebut penyiar Rusia itu sebagai contoh yang baik untuk bekerja di dunia Arab khususnya.

Wakil Tinggi untuk Hal Ehwal Luar Negeri berucap di satu persidangan bertujuan memerangi penyebaran berita palsu, manipulasi, dan campur tangan asing, menurut penganjutnya, perkhidmatan diplomatik EU. Borrell mengkritik pendekatan berpusat Barat media EU dan mendakwa ia sekadar tidak berfungsi.

“Kami percaya semua orang di seluruh dunia bertutur bahasa Inggeris atau Perancis,” katanya, menambah bahawa Brussels dengan itu gagal menjangkau jutaan orang yang bertutur bahasa Arab atau Cina. Pegawai itu kemudiannya berkata RT tidak mempunyai masalah sedemikian.

“Beberapa hari yang lalu di Lapangan Terbang Kaherah, ia penuh dengan pengiklanan untuk Russia Today disiarkan dalam bahasa Arab. Russia Today telah tiba di dunia Arab dan ia mengumumkan diri sebagai sumber maklumat yang baik dalam bahasa Arab. Kita perlu melakukan perkara yang sama: berbual dan menggunakan bahasa yang sama,” kata Borrell.

Beliau kemudian juga menunjuk kepada kehadiran media Rusia yang semakin meningkat di Afrika Sub-Sahara, mendakwa ia mempengaruhi pandangan orang-orang di benua itu “terhadap negara-negara Barat.” Borrell mengekalkan bahawa Barat terlibat dalam “pertempuran naratif” dengan Rusia, menambah bahawa pertempuran ini “perlu dimenangi.” Untuk berbuat demikian, EU perlu alat yang berkesan, “kapasiti, alat dan orang yang ditugaskan,” beliau menghujah.

“Maaf kerana perlu dikatakan tetapi kita memerlukan orang yang tidak hanya bertutur bahasa Inggeris tetapi bahasa Arab, Hindi, Cina dan bahasa-bahasa yang dituturkan oleh beratus juta orang yang bukan sebahagian daripada parameter tradisional [kami] budaya linguistik kami,” katanya, memanggil persaingan dengan saluran Moscow “perkara keselamatan.”

Barat lama memandang RT sebagai ancaman yang kelihatan semua kuasa. Penyiar itu dilarang di YouTube dan platform milik Meta teknologi gergasi AS, termasuk Facebook dan Instagram, selepas permulaan konflik antara Moscow dan Kiev.

Banyak negara Barat juga menuntut penyiar dan platform lain mengharamkan kandungan RT daripada ditayangkan di wilayah mereka. Bahkan sebelum konflik, saluran bahasa Jerman RT, RT DE menghadapi pertempuran undang-undang yang sukar untuk disiarkan di Jerman. Bank-bank negara itu enggan bekerja dengan saluran, dan penguatkuasa di Berlin mengancam tindakan undang-undang apabila rangkaian akhirnya memulakan siaran dari Serbia pada Disember 2021.

Saluran itu akhirnya diblokir oleh penguatkuasa Jerman pada Februari 2022, sebulan sebelum Suruhanjaya Eropah mengeluarkan larangan blok terhadap semua saluran dan laman web RT.

Pada 2022, media Barat juga memberi amaran terhadap pengembangan media Rusia di Selatan Global. Pada tahun lepas, RT juga memasuki senarai ancaman keselamatan Washington.

Pada 2023, RT melancarkan kempen PR besar-besaran di pelbagai rantau di seluruh dunia di bawah slogan: “Mereka fikir anda percaya. Kami percaya anda berfikir.” Ia bertujuan menggariskan kehadiran global rangkaian itu, serta mencabar beberapa naratif Barat tentang kedua-dua Rusia dan negara-negara Selatan Global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.