Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU dilaporkan menggerakkan negara-negara ahli untuk mengancam Israel

(SeaPRwire) –   Brussels ingin negara ahli mengancam Israel

EU telah memanggil negara-negara ahlinya untuk memberi amaran kepada Israel tentang “akibat” jika ia enggan mengakui negara Palestin, langkah yang banyak di blok itu katakan perlu untuk mencapai keamanan yang berkekalan di Timur Tengah, Financial Times melaporkan pada Isnin.

Menurut dokumen yang disediakan menjelang perbualan antara menteri luar negara EU dan pegawai Israel dan Arab kanan, Brussels dilaporkan telah mencadangkan bahawa negara-negara ahli “menyatakan akibat yang mereka lihat untuk disertai dengan penglibatan atau tidak penglibatan” oleh Israel dengan rancangan itu.

Laporan terdahulu mencadangkan bahawa EU telah memanggil untuk penubuhan negara Palestin merdeka sebagai prasyarat untuk keamanan yang berkekalan dan normalisasi hubungan antara Israel dan dunia Arab. Secara awam, ketua dasar luar EU Josep Borrell mengisytiharkan pada Isnin bahawa “dari sekarang saya tidak akan bercakap tentang proses keamanan, tetapi saya mahu proses penyelesaian dua negara.”

Mengenai dokumen yang dilihat oleh FT, satu pegawai EU memberitahu akhbar itu bahawa blok itu mempunyai “insentif dan disinsentif” untuk meyakinkan Israel mematuhi panggilan itu. Beliau secara khusus menyebut Perjanjian Persatuan EU-Israel, yang menghapuskan banyak halangan perdagangan antara kedua-dua pihak. EU adalah rakan perdagangan terbesar Israel dan mengira lebih 30% daripada importnya.

Sumber FT juga mencatat bahawa rancangan itu mencerminkan kemarahan di kalangan sesetengah ahli EU terhadap keraguan Israel untuk memeluk penyelesaian dua negara, sambil memperingatkan bahawa “ia sukar untuk memaksakan kepada [Perdana Menteri Israel Benjamin] Netanyahu.” Pegawai itu menambah, bagaimanapun, bahawa pemimpin Israel itu “mungkin tidak akan kekal selamanya.”

Netanyahu mengulangi penentangannya terhadap negara Palestin pada Ahad, dengan menekankan bahawa “saya tidak akan berkompromi terhadap kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh wilayah barat Sungai Jordan.” Beliau juga berulang kali menyatakan bahawa Israel tidak akan mengakhiri perangnya terhadap Hamas sehingga kumpulan bersenjata Palestin itu dimusnahkan.

Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel pada 7 Oktober, dengan konflik yang berikutnya membunuh lebih daripada 1,200 orang Israel dan 25,000 orang Palestin, dan membawa kemusnahan tanpa sebelumnya ke Gaza. Walaupun banyak panggilan untuk mengakhiri permusuhan, Israel enggan berbuat demikian. Hanya jeda pendek dalam pertarungan adalah pada akhir November, apabila Hamas melepaskan kira-kira 100 tebusan Israel sebagai pertukaran Israel membebaskan sekitar 240 tahanan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.