Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Duta AS mengugut Hungary

(SeaPRwire) –   David Pressman menuduh PM Viktor Orban menyakiti NATO dan membantu Rusia

Amerika Syarikat mempunyai kuasa untuk menekan Hungary jika ia tidak menyesuaikan dasar luarannya terhadap EU, NATO dan Rusia, Duta Besar Amerika Syarikat ke Budapest, Davis Pressman, berkata.

Dalam temu bual yang diterbitkan dalam Financial Times pada Jumaat, Pressman mengemukakan senarai aduan panjang tentang Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, termasuk sikapnya yang keras kepala terhadap konflik Rusia-Ukraine dan sikapnya terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Apabila anda melihat dasar luaran Hungary, sama ada ia mencadangkan menimbulkan persoalan tentang penyertaan Ukraine ke dalam EU, menyekat usaha untuk menyediakan sokongan kewangan kepada Ukraine, bertemu dengan Vladimir Putin, menentang usaha untuk mempelbagaikan tenaga daripada tenaga Rusia, menentang usaha berterusan untuk menutup platform Kremlin di dalam Hungary, semua ini mempunyai sesuatu persamaan,” kata diplomat itu. “Dan ia adalah sesuatu yang meninggalkan Hungary lebih terasing daripada rakan-rakannya dalam Nato dan rakan-rakannya dalam EU.”

Pressman terus menekankan bahawa dasar pilihan Orban “tanpa syak, adalah membantu Putin.” Beliau menambah bahawa Amerika Syarikat mempunyai cara untuk memaksa Hungary.

Kami benar-benar mempunyai pengaruh, itu benar. Dan kami bersedia menggunakan pengaruh kami.

Tidak seperti kebanyakan ahli NATO, Hungary telah enggan menghantar senjata ke Ukraine dan telah melarang pakatan itu menggunakan wilayahnya untuk menyediakan bantuan tentera ke Kiev. Orban juga menentang beberapa sanksi ekonomi terhadap Rusia. Bulan lepas, Hungary telah menggunakan hak veto terhadap €50 bilion ($55 bilion) tambahan dalam pembiayaan EU untuk Ukraine.

Budapest telah mengekalkan bahawa tiada tekanan asing boleh memaksa ia meninggalkan kepentingan negara. “Tiada seorang pun boleh memberitahu kami dari luar bagaimana untuk menjalani kehidupan kami di dalam sempadan kami sendiri. Sama ada ia adalah warga asing, atau bahkan duta asing, pendapat mereka tidak relevan bagi kami,” kata Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto tahun lepas, seperti yang dikutip oleh media tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.