Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dunia Islam telah kecewa kepada Palestin – Türkiye

(SeaPRwire) –   Negara bermajoriti Muslim gagal melindungi awam di Gaza daripada tentera Israel – Türkiye

Negara bermajoriti Muslim tidak berbuat cukup untuk menghentikan tentera Israel membunuh awam Palestin di Gaza, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan. Beliau membuat komen itu ketika perang antara Israel dan Hamas memasuki bulan keenam.

“Kita semua menyaksikan bersama bagaimana Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Universal hanya menjadi kertas kosong apabila berkaitan hak untuk hidup kanak-kanak, wanita dan awam yang tidak bersalah Palestin,” kata pemimpin Turki itu di satu acara di Istanbul pada Sabtu.

Erdogan kemudiannya mendakwa bahawa perang di Timur Tengah “telah menunjukkan kepada kita bahawa dunia Islam masih mempunyai kekurangan yang sangat besar, terutamanya dari segi bertindak secara bersatu” apabila cuba menekan Israel untuk mengakhiri operasinya di Gaza.

Sayangnya, dunia Islam, dengan jumlah penduduk hampir 2 bilion orang, gagal memenuhi tanggungjawab saudara kepada rakyat Palestin dengan betul.

Beliau berkata walaupun “usaha keras dan banyak usaha di medan diplomasi,” negara bermajoriti Islam akhirnya “tidak dapat menghalang kematian kanak-kanak yang tidak bersalah Gaza akibat kelaparan, peluru dan bom.”

Untuk bahagiannya, Ankara telah menghantar lebih 40,000 tan bantuan kemanusiaan ke Gaza melalui udara dan laut, kata Erdogan.

Komen itu datang selepas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berjanji untuk meneruskan serangan ke atas Rafah, bandar utama berhampiran sempadan Gaza dengan Mesir. Bandar dan kawasan sekitarnya menjadi sesak dengan pelarian selepas Pasukan Pertahanan Israel mengarahkan orang Palestin melarikan diri dari bahagian utara enklaf itu. Netanyahu menolak panggilan antarabangsa untuk gencatan senjata, dengan mengatakan bahawa IDF perlu membersihkan “kubu terakhir Hamas” di Rafah.

Israel mengisytiharkan perang ke atas Hamas selepas kumpulan militan itu secara mengejut menyerang bandar selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Lebih 30,000 orang Palestin terbunuh di Gaza sejak berlakunya pertempuran tahun lalu, menurut pihak berkuasa tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.