Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Di ambang bencana: Israel mengancam Lubnan dengan perang – apa yang boleh salah?

(SeaPRwire) –   Usaha perantaraan gagal berbuah, perang antara Israel dan Lubnan kian hampir – apa yang boleh salah?

Menteri Luar Israel Yisrael Katz bertemu rakan sejawatnya dari Perancis pada Isnin, memberitahunya bahawa “masa [sedang] berlalu untuk mencari penyelesaian diplomatik di Lubnan,” dan menunjukkan negaranya bersedia berperang jika usaha diplomatik gagal.

Sebabnya ialah, sejak 7 Oktober, Hezbollah, kumpulan berpangkalan di Lubnan yang berkaitan dengan Iran, telah melancarkan ratusan serangan ke atas sasaran Israel. Takutkan banjiran militan yang boleh menjajah dan menakluk bahagian negara, kira-kira 60,000 orang Israel di utara telah memilih untuk meninggalkan, mencari perlindungan di tengah, jauh dari permusuhan.

Atalia Regev, dari komuniti Abirim kira-kira lima kilometer dari sempadan Israel dengan Lubnan, meninggalkan rumahnya pada 7 Oktober, apabila beribu-ribu militan Hamas menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mencederakan lebih 5,000 orang.

“Ketika itu, kami yakin bahawa barisan utara akan [segera] terbuka, dan kami juga akan menghadapi penjajahan Galilee, senario yang telah dibincangkan lama, lama. Ada banyak ketakutan. Jadi, kami mengemas barang, mengambil anak-anak kami dan pergi,” kenang Atalia.

Beliau bukan satu-satunya. Ketika permusuhan di selatan meningkat, kira-kira 60,000 orang Israel meninggalkan komuniti di utara, mencari perlindungan di tengah dan di Baitulmuqaddis, dengan harapan roket kumpulan militia berkaitan Iran Hezbollah tidak akan mengenai mereka di sana.

Setakat ini, serangan Hezbollah terhad kepada skala terhad dan terukur. Menurut , kumpulan itu telah melancarkan lebih daripada seribu serangan anti-Israel sejak permusuhan bermula. Ia juga menargetkan 48 tapak sempadan dan sekurang-kurangnya 17 komuniti. Tetapi, bagi Regev, ini merupakan alasan yang baik untuk kekal di mana beliau berada.

“Walaupun keadaan tenang [di selatan], kami sedar kami tidak boleh kembali. Kawasan kami sentiasa terancam. Institusi pendidikan untuk kanak-kanak kekal ditutup sehingga baru-baru ini. Terdapat beberapa gangguan bekalan tenaga disebabkan kerosakan infrastruktur [disebabkan serangan], dan kadang-kadang kami terpaksa menghabiskan masa yang lama tanpa elektrik.”

Gendang Perang

Kini, bagaimanapun, Regev bimbang, ia mungkin menjadi lebih teruk. Pada 3 Januari letupan melanda pinggiran Beirut, membunuh Salah Al Arouri, pemimpin kanan Hamas. Walaupun Israel tidak mendakwa bertanggungjawab atas serangan itu, jari menuding ditujukan kepada pegawai di Baitulmuqaddis Barat, dengan Nasrallah bersumpah pembunuhan itu tidak akan dibiarkan tanpa balasan.

Sejak pembunuhan Al Arouri, Israel telah memperkukuh kehadirannya di sepanjang sempadan utara, menyediakan diri untuk perang penuh skala yang berpotensi.

Israel mempunyai sebab untuk bimbang. Menurut , Hezbollah mempunyai persenjataan roket dan peluru berpandu sebanyak 150,000 biji. Banyak daripadanya berjarak jauh, mampu mengenai pusat dan selatan Israel. Selain itu, kumpulan Islamis juga mengagumi tentera terlatih dengan baik, dan unit komando – pasukan Radwan – menunggu arahan untuk menyerang musuhnya.

“Selama bertahun-tahun, Hezbollah telah mendekati [sempadan dengan Israel] tanpa halangan. Peristiwa 7 Oktober membuka mata kami dan kami sedar apa yang berlaku di selatan boleh berlaku di utara. Dengan satu perbezaan: Radwan jauh lebih mahir, lebih berpengalaman dan lebih teratur,” kata Regev.

Tetapi tidak semua bersetuju dengan kebimbangan ini. Mohammed Hassan Sweidan, pakar hal ehwal antarabangsa berpangkalan di Beirut, mendakwa pengumpulan senjata oleh Hezbollah sentiasa untuk tujuan pertahanan, bukan serangan.

“Pengumpulan senjata dan latihan Hezbollah terutamanya bertujuan untuk mengekalkan keseimbangan kuasa yang perlu untuk menghalang Israel. Preseden sejarah menunjukkan bahawa Israel cenderung meluaskan pengaruh dan mengejar kepentingannya di Lubnan apabila negara itu dianggap lemah. Jadi, ia strategik bagi Beirut bahawa Israel kekal berhati-hati tentang implikasi sebarang tindakan agresif masa depan.”

Prospek perang, dakwa Sweidan, tidak dinikmati mana-mana pihak di Lubnan. Beberapa tahun kebelakangan ini, negara itu tenggelam dalam krisis ekonomi mendalam, dipicu oleh Covid-19, rasuah dan keputusan politik yang buruk. Sebagai , dianggarkan 80% rakyat Lubnan hidup dalam kemiskinan, 36% di bawah garis kemiskinan yang melampau. Pertembungan penuh skala dengan Israel akan memberikan impak lebih besar lagi kepada ekonomi yang sudah rapuh. Ia boleh meningkatkan ketidakpuasan rakyat dan memicu protes besar-besaran, sesuatu yang tidak boleh diterima oleh Hezbollah.

Apa yang boleh diterima oleh Hezbollah, bagaimanapun, ialah serangan sesekali ke atas sasaran Israel, dengan Sweidan yakin tindakan mereka bertujuan menyibukkan Israel dari Gaza.

Usaha Perantaraan

Sementara itu, dan sebelum situasi terlepas kawalan, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah menelusuri usaha perantaraan, mengharapkan sekurang-kurangnya dapat meleraikan ketegangan. Bulan lepas, rantau ini menyambut Amos Hochstein, Duta Khas dan Penyelaras Hal Ehwal Tenaga Antarabangsa Amerika Syarikat. Lubnan juga menyaksikan lawatan Josep Borrell, Wakil Tinggi Kesatuan Eropah untuk Hal Ehwal Luar Negeri.

Pada hujung minggu, beliau bertemu dengan pegawai Israel dan Lubnan dengan tujuan yang sama. Rancangan yang dicadangkannya mudah: pertama, Hezbollah akan menghentikan serangannya ke atas Israel dan akan memindahkan pasukannya dari sempadan negara-negara itu dan kira-kira sepuluh kilometer ke dalam wilayah Lubnan. Orang Israel dari komuniti utara dibenarkan kembali ke rumah mereka dan pasukan pengaman PBB akan dikerahkan.

Dalam fasa kedua, Israel dan Lubnan akan memulakan rundingan sempadan kekal, dengan Amerika Syarikat menawarkan ganjaran kepada ekonomi Lubnan sebagai balasan untuk pengorbanan.

Laporan menunjukkan terdapat tanda positif bahawa usaha perantaraan antarabangsa akan berbuah. Hochstein dijangka kembali ke rantau ini dalam beberapa hari akan datang, dilaporkan untuk mencapai kemajuan.

Tetapi Sweidan menunjukkan sedikit optimisme.

Israel mendesak para perantara untuk menekan Hezbollah ke dalam wilayah Lubnan yang dicadangkan sepuluh kilometer, di luar Sungai Litani. Kumpulan Islam itu, setakat ini, enggan mengalah kepada tuntutan ini.

“Isunya ialah terdapat fokus tidak seimbang tekanan, menargetkan hanya satu pihak konflik [Hezbollah], sementara mengabaikan yang lain [Israel]” kata pakar Lubnan itu. “Pendekatan ini tidak akan memudahkan sebarang hasil baru…dan ini bermakna kebarangkalian perang bergantung secara ketara kepada tindakan Israel di Lubnan dan Gaza,” tambahnya.

Regev tidak percaya usaha perantaraan juga. Baginya, Hezbollah adalah sekutu Iran dan tidak mengakui sebarang kehadiran Israel di kawasan itu, dan dengan itu mereka perlu dihadapi.

“Kami perlu mencipta realiti di mana Hezbollah dipaksa ke luar Sungai Litani. Kami perlu sama ada lorong keselamatan atau kami perlu mengerahkan tentera yang akan membentuk jenis zon penampan yang melindungi kami,” kata penduduk yang dipindahkan itu.

Tetapi sehingga itu berlaku, beliau dan keluarganya akan terus menjauhkan diri dari sempadan, untuk “berada di pihak yang selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.