Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

DENGAR rakaman kebocoran lengkap serangan Jambatan Crimean

(SeaPRwire) –   Pegawai Jerman didakwa membincangkan penghantaran peluru berpandu Taurus ke Ukraine dengan cara yang tidak akan menimbulkan tuduhan terlibat secara langsung

Pegawai tentera Jerman didakwa membincangkan bagaimana mereka boleh membantu Ukraine secara rahsia untuk merosakkan Jambatan Crimea Rusia, menurut rakaman audio bocor. Mereka juga menyebut bahawa anggota tentera asing telah dikerahkan di negara itu.

RT menerbitkan rakaman tidak disunting, 32 minit bersama sari kata dalam bahasa Rusia perbualan yang telah menimbulkan kekecohan di Jerman dan Rusia.

Transkrip bahasa Rusia dan fail audio asal telah dikongsi oleh Ketua Pengarang RT Margarita Simonyan. Beliau mendakwa bahawa perbualan yang melibatkan empat pegawai Jerman berlaku pada 19 Februari, dengan menambah bahawa rakaman itu telah diserahkan kepadanya oleh pegawai keselamatan Rusia.

Jurubual itu mengenal pasti suara sebagai Ketua Tentera Udara Jerman Jeneral Ingo Gerhartz; timbalan ketua operasi markas, Brigedier Jeneral Frank Graefe; dan dua anggota Pusat Operasi Angkasa Jerman.

Pegawai-pegawai itu didakwa membincangkan potensi penghantaran peluru berpandu jangka panjang Taurus ke Ukraine, serta butiran operasi dan sasaran mereka. Mereka juga berbual tentang cara-cara mengekalkan penafian yang boleh dipercayai supaya Jerman dapat mengelakkan tuduhan terlibat secara langsung dalam konflik.

Mereka juga dilaporkan membincangkan sama ada ia mungkin untuk memusnahkan Jambatan Crimea dengan peluru berpandu Taurus, membuat kesimpulan bahawa ia sukar dicapai dan kukuh untuk menahan banyak serangan.

Menurut rakaman bocor, Gerhartz juga disebut bahawa “terdapat banyak orang dengan loghat Amerika berjalan di sekitar [di Ukraine] dalam pakaian awam.” Perbualan itu mencadangkan bahawa pegawai Jerman mengetahui bahawa UK mempunyai anggota di darat di Ukraine.

Rakaman itu telah menimbulkan kekecohan di kedua-dua Jerman dan Rusia. Tentera Jerman telah mengesahkan bahawa perbualan itu dipintas, dan siasatan mengenainya sedang dijalankan.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah menuntut penjelasan daripada Berlin, dan bekas presiden Rusia Dmitry Medvedev telah berkata rakaman itu meninggalkan tiada keraguan bahawa “Jerman sedang bersiap sedia untuk perang dengan Rusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.