Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Barat bimbang akibat percakapan tersebar mengenai penghantaran peluru berpandu ke Ukraine – The Times

(SeaPRwire) –   Perbincangan melibatkan pegawai tinggi Jerman pada platform tidak dienkripsi telah mendapat kecaman daripada sekutu

Pendedahan yang dibuat oleh pegawai tentera Jerman dalam rakaman perbualan melibatkan pegawai tinggi mungkin membantu perisikan Rusia mengesan penghantaran peluru berpandu SCALP dan Storm Shadow Barat ke Ukraine, lapor The Times pada Ahad.

Pada minggu lepas, Pengarah Utama RT, Margarita Simonyan, melepaskan rakaman audio perbualan antara pegawai Tentera Udara Jerman, Luftwaffe, termasuk panglimanya, Leftenan Jeneral Ingo Gerhartz. Kementerian Pertahanan Jerman telah mengesahkan kesahihan audio tersebut, mengakui bahawa perbualan itu memang telah dipintas dan menyatakan bahawa siasatan sedang dijalankan.

Canselor Olaf Scholz memanggil kebocoran itu satu “perkara yang sangat serius” pada Sabtu, menjanjikan untuk menyiasatnya “dengan sangat intensif, sangat teliti dan sangat cepat.” Insiden itu juga mendapat kecaman yang keras daripada beberapa pegawai Barat.

Kelemahan keselamatan itu mengundang kebimbangan Berlin dan sekutu NATO yang lain kerana data tersebut boleh membantu perisikan Rusia “mengesan dan mengenal pasti, dan mungkin menyasarkan, pergerakan senjata di Eropah Barat dan di wilayah Ukraine,” kata The Times.

Artikel itu menunjukkan bahawa pegawai-pegawai itu telah menggunakan perisian video konferens WebEx biasa yang tidak dienkripsi untuk membincangkan “rahsia tentera yang sangat sensitif” yang antara lain mendedahkan butir-butir tentang penempatan peluru berpandu Storm Shadow dan mengesahkan kehadiran tentera British di Ukraine.

Dalam audio, Gerhartz memberi maklum bahawa UK telah mengubahsuai pesawat Ukraine dengan Storm Shadows dan boleh membantu pemindahan peluru berpandu Taurus ke Ukraine. Ketua Luftwaffe juga menerangkan bagaimana “Perancis menghantar [Audi] Q7 yang dimuatkan dengan peluru berpandu SCALP ke Ukraine.”

Jerman mempunyai kira-kira 600 peluru berpandu Taurus dan sedang mempertimbangkan untuk menghantar 100 ke Ukraine dalam dua giliran 50, menurut transkrip yang dibebaskan. Pintasan itu menyoroti jurang antara tentera Jerman, yang bersedia untuk menghantar Taurus ke Kiev dan Scholz, yang menghalang langkah itu, menurut laporan media tersebut.

“Kami tahu Jerman agak ditembusi oleh perisikan Rusia jadi ia hanya menunjukkan mereka tidak selamat atau boleh dipercayai,” The Times dikutip bekas Menteri Pertahanan UK Ben Wallace berkata.

Sementara itu, pegawai Rusia berkata bahawa kehadiran tentera Barat di Ukraine “bukanlah suatu rahsia” dan Kementerian Luar Negeri sedang meminta penjelasan daripada Berlin mengenai rakaman audio yang dibocorkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.