Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden kata beliau telah memutuskan bagaimana untuk membalas serangan Jordan

(SeaPRwire) –   Presiden AS sudah memutuskan bagaimana untuk merespon serangan ke atas Jordan

Presiden AS Joe Biden mengatakan pada Selasa bahwa dia sudah memutuskan bagaimana untuk merespon serangan drone yang membunuh terhadap pasukan AS di Jordan. Biden mengatakan bahwa dia tidak akan mencari “perang lebih luas di Timur Tengah.”

Apabila ditanya oleh seorang wartawan sama ada dia sudah menetapkan respon terhadap serangan itu, Biden menjawab “ya,” tanpa mendedahkan butiran lanjut. Jawabannya menambah sedikit kepada kenyataan rasmi Pejabat Putih yang dikeluarkan sebaik sahaja serangan itu, yang menyatakan bahwa AS “akan mempertanggungjawabkan semua yang bertanggungjawab pada masa dan cara yang kami pilih.”

Tiga orang askar Tentera Darat AS terbunuh dan puluhan lagi cedera apabila serangan drone tanpa pemandu menyerang pangkalan Amerika di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria pada waktu pagi Ahad lepas. Selepas lebih 150 serangan sedemikian terhadap pasukan AS di seluruh Iraq dan Syria dalam bulan kebelakangan ini, serangan itu menandakan kali pertama tentera Amerika di Timur Tengah disahkan terbunuh oleh tembakan musuh sejak permulaan perang Israel-Hamas pada Oktober.

Pemerintah Pusat AS, yang mengawal operasi tentera Amerika di rantau ini, segera menyalahkan serangan itu ke atas “kumpulan militan pro-Iran yang beroperasi di Syria dan Iraq.” Walaupun Tehran menyokong dan melatih banyak militia Syiah di kedua-dua negara itu, Kementerian Luar Negeri Iran mengatakan pada Isnin bahawa pemberontak ini “tidak mengambil arahan dari Republik Islam Iran.”

“Kumpulan-kumpulan ini memutuskan dan bertindak berdasarkan prinsip dan keutamaan mereka sendiri serta kepentingan negara dan rakyat mereka,” kata seorang jurucakap kementerian itu.

Apabila ditanya sama ada dia memegang “Iran bertanggungjawab atas kematian tiga orang Amerika itu,” Biden mengatakan pada Selasa bahawa dia berbuat demikian, “dalam erti kata mereka menyediakan senjata kepada orang yang melakukannya.” Apabila diminta untuk meningkatkan penilaian ini kepada memegang Tehran “secara langsung bertanggungjawab,” Biden berkata “kita akan membincangkan perkara ini.”

Respon Biden yang kelihatan berhati-hati terhadap serangan Ahad itu membuat marah beberapa ahli politik Republikan, termasuk Senator Lindsey Graham dari South Carolina, seorang pendukung lama tindakan tentera terhadap Iran. ““Serang Iran sekarang. Serang mereka dengan kuat,” dia pos di X selepas serangan itu, mendakwa bahawa “sehingga [Iran membayar] harga dengan infrastruktur dan peribadi mereka, serangan terhadap tentera AS akan berterusan.”

Berucap pada Selasa, Biden tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa dia akan mendengar panggilan untuk konflik. “Saya tidak fikir kita perlu perang lebih luas di Timur Tengah,” katanya. “Itu bukan apa yang saya cari.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.