Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden isytiharkan Hari Keterlihatan Transgender pada Hari Ahad Paskah

(SeaPRwire) –   Rumah Putih juga melarang telur bertema agama dari acara tahunan Easter Egg Roll

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menghadapi kemarahan yang marah daripada pengkritik konservatif dan keagamaan selepas beliau secara tradisional mengisytiharkan 31 Mac sebagai Hari Kemunculan Transgender – yang tahun ini bertepatan dengan Easter Katolik pada hari Ahad.

Menurut Rumah Putih, sambutan itu dirancang untuk “menghormati keberanian dan sumbangan luar biasa orang transgender Amerika dan mengesahkan komitmen Negara kita untuk membentuk Kesatuan yang lebih sempurna.”

“Hari ini, kami menyampaikan mesej kepada semua orang transgender Amerika: Anda dicintai. Anda didengar. Anda difahami. Anda termasuk. Anda adalah Amerika, dan seluruh Pentadbiran saya, dan saya menyokong anda,” tulis Biden pada Jumaat.

Di atas itu, sebagai sebahagian daripada kempen inklusiviti, Rumah Putih juga melarang kanak-kanak menghantar telur Easter yang dihias dengan “kandungan dipersoalkan” seperti “simbol keagamaan, tema yang sangat berunsur keagamaan” dari pertandingan seni Easter tradisional. Acara ini merupakan komponen penting sambutan Easter tahunan Rumah Putih yang telah berlangsung selama hampir 50 tahun.

Tradisi merayakan kejayaan orang transgender pada hari terakhir bulan Mac bermula pada tahun 2009 dan tidak akan jatuh pada Easter selama enam dekad sehingga tahun 2086, tetapi kebetulan itu telah memicu kemarahan dari pengkritik konservatif dengan sesetengah menyebutnya sebagai “skandal mutlak” dan pergi sejauh menabalkan Demokrat sebagai “kultus Syaitan.”

Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson menyebut langkah itu “mengerikan dan menjijikkan,” sementara calon Senat Republikan Jim Blanks mengatakan bahawa ia adalah “tamparan di muka ratusan juta Kristian di Amerika dan seluruh dunia.” Ahli Kongres Georgia Marjorie Taylor Greene menuduh bahawa “tiada batasan apa yang Demokrat tidak akan lakukan untuk memperolok-olok iman anda, dan mengejek Tuhan.”

Mantan presiden dan calon utama Parti Republikan Donald Trump juga menanggapi kontroversi itu, menabalkan langkah itu sebagai “penghinaan” dan menuduh Pentadbiran Biden melakukan “serangan jangka panjang terhadap iman Kristian.”

“Ia menyedihkan dan menghina bahawa Rumah Putih Joe Biden melarang kanak-kanak menghantar reka bentuk telur keagamaan untuk acara Seni Easter mereka, dan secara rasmi mengisytiharkan Easter Ahad sebagai ‘Hari Kemunculan Trans’,” kata kenyataan Trump yang diterbitkan di X (dahulu Twitter) pada Sabtu, menuntut permintaan maaf daripada Presiden Biden.

Rumah Putih telah mempertahankan Presiden Biden daripada kritikan, menuduh Republikan menggunakan kesempatan itu untuk menyerangnya walaupun mereka tahu bahawa Hari Trans telah selalu ditandai pada hari terakhir bulan Mac, manakala hari Easter berbeza setiap tahun.

“Sayangnya, tidak mengejutkan bahawa politikus mencari untuk memecahbelahkan dan melemahkan negara kita dengan retorik kejam, benci dan tidak jujur. Presiden Biden tidak akan pernah menyalahgunakan imannya untuk tujuan politik atau untuk keuntungan,” kata kenyataan jurucakap Rumah Putih Andrew Bates.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.