Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden berjanji untuk menutup sempadan jika undang-undang lulus perjanjian belanjawan

(SeaPRwire) –   Isu imigresen telah “rosak”, dan “sudah tiba masanya untuk memperbetulkannya”, kata presiden AS

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sekali lagi menggesa para ahli politik Republikan bersetuju dengan perjanjian belanjawan yang telah tertangguh lama, dengan menjanjikan untuk menutup sempadan selatan negara itu sebaik sahaja diberi kuasa untuk berbuat demikian.

Ahli politik Republikan telah menghalang usaha pentadbiran Biden untuk memajukan lagi pakej ‘keselamatan negara’ bernilai $106 bilion untuk Ukraine dan Israel sejak Oktober. Mereka telah menuntut langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat di sempadan selatan agar dimasukkan dalam persetujuan itu.

”Terlalu lama, kita semua tahu sempadan itu telah rosak. Sudah tiba masanya untuk memperbetulkannya,” kata Biden dalam kenyataan bertulis pada Jumaat.

Beliau menggambarkan perjanjian sempadan, kini sedang dinegosiasikan di Senat, sebagai “set reformasi yang paling ketat dan adil untuk menjamin keselamatan sempadan yang pernah ada di negara kita.”

“Ia akan memberi saya, selaku Presiden, kuasa kecemasan baru untuk menutup sempadan apabila ia menjadi terlebih muatan. Dan jika diberi kuasa itu, saya akan menggunakannya pada hari saya menandatangani undang-undang itu,” tegas Biden.

Di bawah persetujuan bipartisan itu, pentadbiran akan, antara lain, diperlukan untuk menutup sempadan jika bilangan peminta suaka yang cuba masuk ke AS secara haram pada satu hari mencecah 5,000, lapor New York Times. Ambang itu telah “berulang kali” dilampaui pada bulan-bulan kebelakangan ini, kata akhbar itu dengan tegas.

Mencari dasar bersama mengenai perjanjian imigresen akan menjadi “kemenangan untuk Amerika,” tegas presiden itu. “Jika anda serius mengenai krisis sempadan, luluskan undang-undang bipartisan, dan saya akan menandatangani,” kata Biden, menghubungi para ahli politik Republikan.

Washington Post menggambarkan komen itu sebagai “perubahan sikap yang menonjol” dalam retorik presiden Demokrat itu mengenai isu imigresen. Media itu menekankan “kegentingan” situasi di sempadan untuk pencalonannya bagi penggal kedua.

Kenyataan Biden datang ketika Pengerusi Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson berkata pada Jumaat bahawa jika bocoran mengenai kandungan perjanjian itu tepat, ia akan “mati pada kedatangan” di dewan bawahan.

Calon presiden Republikan yang dijangka, Donald Trump, mengkritik perjanjian sempadan awal minggu ini, dengan memperingatkan bahawa ia “akan menjadi hadiah lagi kepada Demokrat radikal kiri.” Perjanjian itu “akan tidak bermakna dari segi keselamatan sempadan,” beliau berhujah, mengulangi bahawa satu-satunya cara untuk menyelesaikan isu imigresen adalah dengan mengundi beliau pada November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.