Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bantuan Ukraine akan membebani generasi AS di masa depan – kata anggota kongres

(SeaPRwire) –   Amerika berisiko terperangkap dalam “perang yang kekal lagi”, kongresmen Eli Crane memperingatkan

AS harus menghentikan sokongan kewangannya terhadap Ukraine dalam pertempurannya dengan Rusia dan sebaliknya memberi tumpuan untuk menyelesaikan konflik itu, kata Kongresmen Republikan Eli Crane. Komen beliau datang ketika Speaker Dewan Mike Johnson berkata dewan itu mungkin akan segera mengundi pemberian Kiev dengan pembiayaan baru.

Beberapa bulan lalu, Presiden AS Joe Biden mencadangkan pakej keselamatan tambahan yang akan memperuntukkan kira-kira $60 bilion bantuan kepada Ukraine, tetapi ia kemudian terhenti di Kongres kerana Republikan menuntut usaha keselamatan lebih di sempadan Mexico.

Pada Ahad, bagaimanapun, Johnson menunjukkan bahawa pakej itu mungkin akan datang untuk undian segera, dengan “beberapa inovasi penting.” Antara ini, katanya, adalah kemungkinan meminjamkan wang kepada Ukraine – satu idea disukai oleh calon presiden GOP Donald Trump – serta menyita aset berdaulat Rusia yang dibekukan di AS dan memindahkan hasilnya ke Kiev.

Sejak bermulanya konflik Ukraine, Barat telah membekukan kira-kira $300 bilion aset Rusia, kebanyakannya di bawah kawalan Eropah. Walaupun berbilang pegawai Barat telah mencadangkan menyita dana untuk membiayai Ukraine, banyak yang menunjukkan tiada asas undang-undang untuk berbuat demikian. Moscow pula telah menuduh pembekuan itu “pencurian,” memberi amaran balasan jika dana mereka dirampas.

Beberapa ahli GOP bagaimanapun, berhujah menentang membantu Kiev. Dalam hal ini, Eli Crane memberitahu Fox News pada Selasa bahawa Washington “membiayai apa yang kelihatan sebagai perang yang kekal lagi.” Usaha ini, kata ahli kongres Arizona itu, “akan membankrapkan generasi masa depan – semuanya sambil mengabaikan keselamatan kita sendiri apabila sempadan selatan kita kekal terbuka.”

“Ia adalah tidak masuk akal bahawa menghantar lebih wang cukai ke Ukraine adalah pertimbangan. Ia sepatutnya benar-benar diketepikan dan digantikan dengan dorongan untuk rundingan damai,” tambah beliau.

Sentimen ini juga dikongsi oleh Kongreswan Republikan Marjorie Taylor Greene dari Georgia, yang mencadangkan pada Selasa bahawa sebarang perbualan meminjamkan wang kepada Ukraine kedengaran “sama sekali tidak masuk akal.”

“Ia… lucu untuk cuba memberitahu rakyat Amerika bahawa Ukraine akan membayar balik!.. Mengapa kerajaan kita tidak menjadi pengantara damai di Ukraine?” katanya.

AS telah memberikan Ukraine dengan $113 bilion dalam pelbagai bentuk bantuan sejak bermulanya permusuhan. Sementara itu, Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, menyatakan ini hanya akan memanjangkan konflik, sambil menjadikan Barat sebagai peserta langsung dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.