Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mohon maaf atas kematian bantuan konvoi

(SeaPRwire) –   Serangan udara adalah kesilapan, pegawai mengakui, menyusul kemarahan global dan tuduhan sasaran sengaja

Ketua Turus Angkatan Pertahanan Israel (IDF) Herzi Halevi telah menggambarkan sebagai “kesilapan besar” pengeboman konvoi bantuan kemanusiaan di Gaza pada Isnin. Tujuh pekerja World Central Kitchen (WCK) bantuan, kebanyakannya warga asing, terbunuh dalam serangan udara yang dilaporkan menyasarkan militan Hamas. Insiden itu telah mencetuskan kecaman antarabangsa.

Halevi mengambil ke Twitter pada Selasa untuk meminta maaf atas serangan yang meninggalkan tiga warganegara British mati, serta seorang warganegara Poland dan Australia, warganegara Kanada-Amerika ganda, dan seorang warga Palestin.

”Saya mahu menjelaskan dengan jelas – serangan itu tidak dilakukan dengan niat untuk mencederakan pekerja WCK. Ia adalah kesilapan yang menyusul pengenalpastian salah – pada waktu malam semasa perang dalam keadaan yang sangat kompleks. Ia tidak sepatutnya berlaku,” kata Halevi dalam video yang diterbitkan di akaun rasmi IDF.

Jeneral itu kemudian menggambarkan insiden itu sebagai “kesilapan besar,” dan berkata IDF “menyesal atas kerosakan tidak sengaja” yang disebabkan kepada ahli-ahli WCK.

Permohonan maaf lain dikeluarkan kepada pengasas WCK Jose Andres oleh Presiden Israel Isaac Herzog. Beliau menghubungi Andres untuk menyatakan “kesedihan mendalam dan permintaan maaf yang ikhlas,” akhbar Times of Israel melaporkan, dengan merujuk kepada kenyataan dari pejabat presiden.

Pengakuan itu datang selepas Andres menyerang kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, di mana beliau mencadangkan bahawa insiden “tragis” dan “tidak sengaja” sebegini berlaku “semasa perang.”

“Serangan udara ke atas konvoi kami bukanlah sekadar kesilapan yang tidak diingini dalam kabut perang,” tulis Andres dalam akhbar harian Yedioth Ahronoth. “Ia adalah serangan terus ke atas kenderaan yang jelas ditandakan gerakan yang diketahui oleh IDF.”

Akhbar Haaretz melaporkan pada Selasa bahawa IDF sebenarnya menyasarkan konvoi WCK disebabkan oleh syak wasangka bahawa operatif Hamas sedang bergerak bersama kumpulan itu. Sumber-sumber pertahanan akhbar itu berkata kereta-kereta itu telah “jelas ditandakan di atas dan sisi” dengan logo WCK, tetapi unit IDF yang bertanggungjawab untuk keselamatan laluan “mengenal pasti lelaki bersenjata” bersama kumpulan itu dan “mensyaki bahawa dia adalah pengganas.”

Insiden itu mendapat kecaman dari komuniti antarabangsa, termasuk dari sekutu paling setia Israel seperti AS dan UK, dan negara-negara lain yang warganegaranya terbunuh.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melakukan serangan lintas sempadan mengejut pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh kira-kira 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Kempen tentera Israel sejak itu meninggalkan hampir 33,000 orang mati, menurut kementerian kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.