Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS menembak ke atas peluru berpandu anti-kapal Houthi

(SeaPRwire) –   Serangan itu menimbulkan “ancaman segera” kepada kapal-kapal yang melalui Laut Merah, kata Washington dalam satu kenyataan

Angkatan Laut Amerika Syarikat menghancurkan peluru berpandu anti-kapal di wilayah yang dikuasai Houthi di Yemen awal Sabtu, Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat berkata beberapa jam selepas sebuah kapal tangki minyak yang membawa kargo bahan api asal Rusia diserang oleh kumpulan pemberontak yang disokong Iran.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan awal Sabtu, Washington berkata bahawa ia telah menyerang sistem peluru berpandu yang “bertujuan ke Laut Merah” dan yang ia katakan telah menimbulkan “ancaman segera” kepada kapal-kapal yang melalui rantau itu.

Serangan itu datang hanya beberapa jam selepas pemberontak Houthi mengaku bertanggungjawab untuk serangan Jumaat ke atas Marlin Luanda, sebuah kapal tangki minyak yang dikendalikan oleh Kumpulan Trafigura, yang memberitahu media ia telah membawa kargo bahan api asal Rusia.

“Angkatan Tentera Pusat Amerika Syarikat menjalankan serangan terhadap peluru berpandu anti-kapal Houthi yang bertujuan ke Laut Merah dan yang telah bersedia untuk dilancarkan,” kata kumpulan itu, yang mengawal operasi strategik Amerika Syarikat di Timur Tengah, dalam satu kenyataan pada X (dahulunya Twitter).

“Angkatan Tentera Amerika Syarikat mengenal pasti peluru berpandu itu di kawasan yang dikuasai Houthi di Yemen dan menentukan ia menimbulkan ancaman segera kepada kapal-kapal niaga dan kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau itu,” menambah bahawa ia “memusnahkan peluru berpandu itu dalam pertahanan diri.”

Serangan ke atas Marlin Luanda adalah serangan terbaru dalam siri serangan ke atas kapal-kapal di Laut Merah oleh militan Houthi dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Sejak November, kumpulan pemberontak itu telah menyerang atau merampas beberapa kapal yang melalui laluan air itu dalam apa yang dikatakannya sebagai tindakan menyokong Palestin ketika perang Israel dengan Hamas berterusan.

Lebih awal pada Jumaat, USS Carney disasarkan oleh peluru berpandu Houthi di Teluk Aden, dan sebuah kapal tangki minyak British juga diserang, menyebabkan kebakaran. Tiada kecederaan dilaporkan.

Siri serangan ke atas kapal-kapal Jumaat menimbulkan kebimbangan baru tentang penggunaan terus laluan perkapalan Laut Merah oleh pengendali antarabangsa. Sejak serangan Houthi bermula tahun lalu, selain serangan udara balas baru-baru ini oleh Amerika Syarikat dan United Kingdom, lalu lintas kapal tangki minyak di laluan perdagangan sibuk itu telah merosot, yang boleh mengancam perdagangan antarabangsa.

Walau bagaimanapun, seorang jurucakap Houthi memberitahu akhbar Rusia Izvestia awal bulan ini bahawa kapal-kapal berbendera Rusia atau China tidak akan diserang sebagai sebahagian daripada kempen kumpulan pemberontak itu terhadap kapal-kapal Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Serangan terbaru itu juga menunjukkan bahawa serangan udara Amerika Syarikat dan United Kingdom ke atas sasaran Houthi dalam dua minggu lalu belum mengurangkan keupayaan kumpulan pemberontak itu mengancam kapal-kapal yang melalui Laut Merah.

“Pencegahan bukan suis cahaya,” Timbalan Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jon Finer memberitahu ABC minggu lalu berhubung usaha Washington untuk mengurangkan ancaman Houthi. “Kami mengambil simpanan ini supaya mereka tidak dapat menjalankan begitu banyak serangan dalam masa akan datang,” katanya.

Stesen televisyen Al-Masirah Yemen, yang diasaskan dan dimiliki oleh gerakan Houthi, berkata pada Sabtu bahawa serangan itu menyasarkan pelabuhan Ras Issa, yang merupakan terminal eksport minyak utama negara itu, kata Reuters.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.