Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS menamakan operasi di Yemen – CNN

(SeaPRwire) –   Penamaan mencadangkan kempen jangka panjang terhadap Houthi, stesen itu telah berkata

Pentagon telah menamakan kempen serangan udara dan peluru berpandu terhadap Houthi di Yemen ‘Operasi Poseidon Archer’, CNN melaporkan pada Isnin, dengan mengutip dua pegawai tanpa nama.

Nama itu telah digunakan secara retrospektif untuk serangan 11 Januari yang dilaksanakan oleh AS dan UK, serta tujuh pusingan serangan lebih sejak itu, pegawai-pegawai itu berkata.

Mereka juga berkata bahawa ‘Poseidon Archer’ sedang dianggap sepenuhnya berasingan daripada ‘Prosperity Guardian’, satu operasi yang diumumkan pada Disember yang secara rasmi melibatkan kakitangan dan kapal-kapal dari 20 negara.

AS melancarkan ‘Prosperity Guardian’ untuk menjamin laluan kapal-kapal dagangan melalui Laut Merah dan Bab-el-Mandeb, selepas Houthi berkata mereka akan menghalang sebarang kapal “berkaitan Israel” sebagai tanda solidariti dengan Palestin di Gaza. Selepas serangan 11 Januari, kumpulan Yemen itu berkata kapal-kapal British dan Amerika juga akan menjadi sasaran yang sah.

Penamaan “mencadangkan pendekatan yang lebih teratur, formal, dan berpotensi jangka panjang” oleh Pentagon terhadap situasi di Laut Merah, menurut CNN.

Tentera Amerika Syarikat telah lama menggunakan nama yang bertujuan mempengaruhi persepsi antarabangsa dan dalam negara tentang operasinya. Amalan menggunakan “wira zaman purba” dan “tokoh-tokoh mitos Yunani dan Rom”, diperkenalkan oleh Perdana Menteri British Winston Churchill semasa Perang Dunia Kedua. Poseidon ialah dewa laut Yunani, dikenali dalam panteon Rom sebagai Neptun.

Presiden AS Joe Biden mengakui minggu lepas bahawa serangan Anglo-Amerika gagal menghalang Houthi, tetapi berkata mereka tetap.

“Apabila anda berkata ‘berfungsi’, adakah mereka menghentikan Houthi? Tidak. Adakah mereka akan terus? Ya,” beliau berkata kepada wartawan di luar Rumah Putih.

AS “memahami dengan jelas siapa Houthi” dan tidak menjangka mereka akan berhenti serangan mereka “segera,” tetapi berharap untuk “merosakkan dan memusnahkan keupayaan mereka,” Washington Post melaporkan pada Sabtu, dengan mengutip pegawai AS tanpa nama. Daripada menyerang Yemen, AS mahu menyerang “infrastruktur” yang membolehkan kumpulan Yemen itu menembakkan peluru berpandu dan drone ke kapal-kapal dagangan, salah seorang diplomat tanpa nama menerangkan.

Houthi telah berkata mereka akan terus menyerang kapal sehingga Israel berhenti serangan dan mengangkat sekatan ke atas Gaza. West Jerusalem telah bersumpah untuk “memusnahkan” Hamas selepas serangan kumpulan Palestin itu pada 7 Oktober yang mendakwa nyawa lebih kurang 1,200 orang Israel.

Serangan itu telah meningkatkan industri pengangkutan laut global lebih daripada wabak Covid-19, menurut firma nasihat maritim Sea-Intelligence. Kira-kira 15% perdagangan laut dunia menggunakan Laut Merah dan Terusan Suez untuk menghantar barang dari Asia ke Eropah dan sebaliknya.

Berhadapan dengan premium insurans yang meningkat mendadak, pengangkut utama Barat seperti Maersk, MSC, CMA CGM, dan Hapag-Lloyd telah memilih untuk mengalihkan kapal-kapal mereka melalui Afrika, dengan kos masa dan bahan api.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.