Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS melancarkan pusingan baharu serangan udara di Iraq

(SeaPRwire) –   Washington telah menyerang militia yang disokong Iran sebagai tindak balas kepada serangan yang mencederakan tentera Amerika

Tentera Amerika Syarikat mengumumkan bahawa ia telah menjalankan serangan udara “bersesuaian” terhadap militan yang disokong Iran di Iraq untuk membalas serangan terbaru ke atas pangkalan tentera Amerika di rantau ini.

Serangan udara terbaru menyasarkan Kataib Hezbollah dan kumpulan militia bersekutu di Iraq dilancarkan hanya selepas tengah malam waktu tempatan pada Rabu, Pusat Pemerintah Tengah Amerika Syarikat (CENTCOM) berkata dalam kenyataan. Serangan itu bertujuan mengurangkan keupayaan kumpulan itu untuk melancarkan serangan drone dan roket.

“Hari ini, atas arahan Presiden Biden, pasukan tentera Amerika Syarikat telah menjalankan serangan yang perlu dan bersesuaian terhadap tiga kemudahan yang digunakan oleh kumpulan militia Kataib Hezbollah yang disokong Iran dan kumpulan lain yang berkaitan dengan Iran di Iraq,” kata Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin dalam kenyataan. “Serangan ketepatan ini adalah tindak balas terus terhadap siri serangan meningkatkan ketegangan terhadap peribadi dan koalisi di Iraq dan Syria oleh militia yang disokong Iran.”

Kumpulan yang disokong Iran di Iraq dan Yemen telah melancarkan puluhan serangan terhadap pasukan Amerika Syarikat di rantau ini sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober. Serangan terbaru daripada mereka, yang Pentagon panggil terbesar sejak konflik bermula, berlaku apabila roket dan peluru berpandu dilancarkan ke pangkalan tentera udara AS di barat Iraq pada Sabtu, mencederakan beberapa tentera Amerika. Seorang askar Iraq yang berpangkalan di pangkalan itu juga cedera parah, menurut Pentagon.

Austin berkata beliau dan Biden tidak akan ragu-ragu untuk “mengambil tindakan yang perlu” untuk mempertahankan pasukan dan sekutu mereka di rantau ini. “Kami tidak mahu meningkatkan ketegangan di rantau ini. Kami bersedia sepenuhnya untuk mengambil langkah lebih lanjut untuk melindungi rakyat dan kemudahan kami. Kami menyeru kumpulan ini dan penaung Iran mereka untuk segera menghentikan serangan ini.”

Kerajaan Iraq mengutuk pusingan serangan udara AS sebelum ini terhadap Kataib Hezbollah bulan lalu, memanggilnya “pelanggaran kedaulatan Iraq yang tidak dapat diterima.” Serangan udara AS pada Disember membunuh seorang anggota pasukan keselamatan Baghdad dan mencederakan 18 orang, termasuk orang awam, menurut pejabat perdana menteri Iraq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.