Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen Turki meluluskan peluasan NATO baharu

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen Turki meluluskan peluasan NATO baharu

Parlimen Turki telah mengundi menyokong Sweden menyertai NATO pada Selasa, berikutan kebuntuan selama 20 bulan disebabkan ketegangan antara Ankara dan Stockholm.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson memuji ahli parlimen Turki. “Hari ini kami semakin hampir menjadi ahli penuh NATO. Positif bahawa Majlis Agung Am Turki telah mengundi menyokong penyertaan Sweden ke NATO,” tulis Kristersson di X (dahulunya Twitter).

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan dijangka menandatangani rang undang-undang dalam masa beberapa hari, menurut BBC. Ini akan meninggalkan Hungary sebagai ahli terakhir dalam pakatan 31 negara untuk meluluskan permohonan Sweden.

Ankara sebelum ini enggan memberi lampu hijau kepada penyertaan Sweden, dengan mendesak negara Nordik itu mengukuhkan sikapnya terhadap Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang Turki anggap sebagai kumpulan pengganas. Turki menuduh pihak berkuasa Sweden melindungi aktivis Kurdi yang berkaitan dengan PKK dan menuntut ekstradisi mereka.

Bersama jirannya Finland, Sweden memohon menyertai pakatan berpihak kepada Amerika Syarikat pada Mei 2022, meninggalkan dasar bukan penyertaan jangka panjang tiga bulan selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine.

Finland secara rasmi menjadi ahli NATO pada April 2023. Dengan keahlian Helsinki, pakatan Barat kira-kira menggandakan panjang sempadannya dengan Rusia.

Politikus Sweden mendesak orang ramai bersedia untuk kemungkinan eskalasi, dengan Menteri Luar Negara Tobias Billstrom memperingatkan tentang “konfrontasi berlarutan” dengan Moscow.

Semua ini berlaku ketika NATO merancang latihan perang terbesar dalam dekad. Latihan yang dikenali sebagai ‘Steadfast Defender 2024’ akan berlangsung dari Februari hingga Mei, melibatkan kira-kira 90,000 tentera dari semua 31 negara ahli dan Sweden, Panglima Tertinggi Bersekutu NATO untuk Eropah Christopher Cavoli mengumumkan minggu lepas.

Moscow selama ini menegaskan bahawa peluasan NATO ke sempadannya membentuk ancaman kepada keselamatan negara dan menyatakan hubungan pakatan itu dengan Ukraine sebagai salah satu punca utama konflik semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.