Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS dipaksa Israel untuk meninggalkan serangan lebih besar terhadap Iran – NYT

(SeaPRwire) –   Benjamin Netanyahu mahu memusnahkan tapak tentera berhampiran Tehran sehingga Washington campur tangan, kata akhbar itu

Pemimpin Israel merancang “serangan balas yang lebih meluas terhadap Iran” selepas Tehran melancarkan serangan drone dan peluru berpandu ke atas Israel pada hujung minggu lepas, tetapi telah ditekan untuk mengurangkan operasi itu oleh Amerika Syarikat dan sekutunya, lapor New York Times pada Isnin.

Israel menyerang Iran dengan beberapa drone dan peluru berpandu dilancarkan udara pada Jumaat, menurut pegawai Amerika Syarikat dan sumber rahsia Israel yang berbual dengan akhbar itu. Walaupun pegawai Barat percaya bahawa peluru berpandu Israel telah mengenai pangkalan udara Iran, Tehran hanya mengakui diserang dengan drone quadcopter kecil, dengan Menteri Luar Hossein Amirabdollahian menggambarkan kenderaan udara itu sebagai “mainan kanak-kanak” yang mudah ditembak jatuh.

West Jerusalem pada asalnya berhasrat melancarkan gelombang serangan lebih meluas menyerang tapak tentera merentasi negara, termasuk berhampiran Tehran, kata pegawai rahsia Israel kepada outlet itu. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Jerman telah memberi “tekanan diplomatik bersepadu” kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan memaksa beliau untuk bersetuju dengan tindak balas yang lebih terhad.

Tindak balas sedemikian “mengelakkan kerosakan besar, mengurangkan kemungkinan eskalasi,” lapor New York Times.

Tentera Israel tidak mengulas laporan itu, dan terus berpegang kepada dasar biasa menafikan atau tidak mengesahkan serangan ke atas tanah asing.

Siklus eskalasi terbaru antara Israel dan Iran bermula pada 1 April, apabila serangan udara Israel didakwa mengenai konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus. Serangan itu membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam, termasuk dua jeneral kanan.

Tehran memberi amaran akan membalas, dan dua minggu kemudian melancarkan gelombang peluru berpandu dan drone berani mati ke atas Israel. Kebanyakan projektil Iran telah dihalang, tetapi dengan lebih 300 drone dilancarkan, pertahanan udara telah dilumpuhkan dan beberapa peluru berpandu mencapai sasaran, menyebabkan kerosakan ke atas pangkalan udara Israel.

Netanyahu pada mulanya merancang serangan balasan serta-merta, tetapi dipujuk untuk tidak berbuat demikian semasa panggilan telefon dengan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, lapor New York Times minggu lepas. Dalam kedua-dua laporan minggu lepas dan Isnin ini, pegawai Israel dan Amerika menekankan bahawa Washington mahu West Jerusalem mengelakkan membangkitkan Iran ke dalam siri serangan balasan dan serangan balas yang semakin meningkat.

Rancangan itu kelihatan berjaya. “Selagi tiada keganasan baru oleh Israel terhadap kepentingan kami, maka kami tidak akan ada tindak balas baru,” kata Amirabdollahian pada Sabtu.

Dengan sesetengah rakan politik keras Netanyahu mengkritik tindak balas yang dipanggil “lemah,” pegawai yang berbual dengan New York Times menekankan bahawa serangan itu menunjukkan “keluasan dan kecanggihan arsenal tentera Israel,” kata akhbar itu meringkaskan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.